Експерти от VR лабораторията на София Тех Парк разработиха приложение за съхранение на културноисторическо наследство

04 юни 2022

Експерти от VR лабораторията на София Тех Парк разработиха приложение за съхранение на културноисторическо наследство. Работата е част от изпълнението на Националната научна програма “Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие”, която се ръководи от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Българската академия на науките и още четири висши български училища. За това разказват Златка Узунова и д-р Димо Чотров от Лабораторията по виртуална и разширена реалност на София Тех Парк в поредния епизод на съвместната поредица на БНТ и научно-технологичния парк “Наука за бизнес”.

Разработката представлява мобилно приложение, което предлага виртуални разходки из най-впечатляващите и красиви забележителности на България, като музеи, места на открито, както и несъществуващи вече исторически обекти, възстановени чрез архивни изображения. В епизода д-р Димо Чотров, които изпълнява с други културни институции и организации в страната. Съвместно с Националния военноисторически музей експертите от лабораторията на София Тех Парк създадоха дигитални двойници с добавена реалност на най-впечатляващите експонати от музейната експозиция. “Така виртуалните посетители могат да научат повече за скритите тайни на кръстчето на Васил Левски, да разгледат отблизо изключително красивата украса на сабята на Иван Кулин, да видят как изглежда едно от спасените български бойни знамена”, разказа Дaяна Костова от Националния военноисторически музей, която също се включи в разговора.

Съвместно със Съюза на българските художници лабораторията участваше активно и в проекта “Конгломерат”, в рамките на който експертите на София Тех Парк създадоха VR и AR приложения, чрез които се реализира първата по рода си виртуална изложба на българското сценично и екранно изкуство, която предлага на публиката изживяване от нов тип – усещането да си “във” спектакъла, на сцената, в досег с театралната обстановка.

Проектът беше демонстриран на най-голямото световно събитие в областта на сценографията и сценичните изкуства, което се провежда в Прага.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни