Експортен хъб България: Намери нови пазари. Продавай навън

29 ноември 2019

На 2 декември от 11.00 часа в сградата на иновационен форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк ще бъде даден стартът на най-новата инициатива, целяща да развие експортния потенциал на България – Експортен хъб България (Export Hub Bulgaria).

Събитието ще отбележи подписването на Споразумението за учредяване на Експортен хъб България и ще бъде открито от министъра на икономиката на Република България г-н Емил Караниколов.

Сред гостите на събитието ще бъдат над 130 посланици, търговски аташета, представители на работодателски организации и двустранни камари и журналисти.

За Експортен хъб България (Export Hub Bulgaria)

Зад Експортен Хъб България стоят 12 организации, представители на правителствения и частния сектор на Република България – държавни институции, работодателски организации, висши учебни заведения, клъстерни, комуникационни и бизнес организации.

Основатели

 • Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия
 • София Тех Парк
 • Конфедерация на работодателите и индустриалците в България
 • Клийнтех България
 • Българска консултантска организация
 • Българска агенция за експортно застраховане
 • Българската стартъп асоциация (BESCO)
 • СофтУни
 • М3 Комюникейшън Груп
 • Асоциацията на бизнес клъстерите
 • Висше училище по застраховане и финанси
 • Българска стопанска камара

Целта на инициативата е да осигури необходимото пространство, в което представителите на българските предприятия да получат правилните насоки относно стъпките, които трябва да предприемат, за да продават успешно на международните пазари.

Основателите на Експортен хъб България си поставят за цел да развият среда, в която бизнесът, държавата и международната общност с представителство в България да общуват, обменят опит и създават нови партньорства.

Дейност на Експортен хъб България

Информационна платформа

Експортен хъб България, чийто домакин е София Тех Парк, ще работи активно за интернационализацията на бизнесаи повишаване на българската експортна дейност чрезплатформа, която ще улесни българските предприятия при навлизането им на чужди пазари и ще им осигури достъп до информация за спецификите и особеностите на пазарите по света.

Инициативата ще предостави възможност на фирмите да развият и усъвършенстват своите умения и познания, както и да участват в мрежа за обмяна на пазарна информация, опит и знания чрез онлайн и офлайн събития.

В рамките на експортния хъб ще бъде предоставена възможност на всяка страна с посолство в Република България да направи презентация на бизнес климата си и да представи възможностите за навлизане на чуждестранни фирми, както и да информира за спецификата, регулаторните режими и др. на своя пазар и да даде практически съвети, полезни за развитието на двустранната търговия.

В допълнение, всеки един от основателите ще предоставя актуална информация относно своите дейности, които биха били полезни за експортната дейност в страната.

Експортна програма за 15 български компании

Експортен хъб България ще организира експортна програма за 15 български компании с реализиран на пазара продукт, която ще окаже съдействие за излизането им на външни пазари чрез серия практически обучения, менторски насоки от експертите на инициативата и оказване на съдействие за разрешаване на казуси от дейността им.

Стартът на програмата ще бъде обявен в началото на 2020 година, като допълнителна информация и регистрационна форма за компаниите ще бъде предоставена своевременно.

Послание

Подавайки си ръка в подкрепа на каузата за развитие на икономическия потенциал на България, основателите на Експортен хъб България искат да покажат, че успехът на българския бизнес в интернационална среда е възможен с общи усилия между правителствения и частния сектор на Република България.

Основателите на инициативата са убедени, че страната може да бъде лидер в редица търговски сектори, като се насърчи предприемаческия дух и желанието за иновативно развитие сред представителите на бизнеса.

Предстоящо

Оперативната дейност на Експортен хъб България ще стартира в началото на 2020 година.

Очаквайте календар със събития, както и представяне на онлайн платформата на инициативата.

Програма на събитието

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни