Епизод 3 на „Наука за бизнес“, една инициатива на София Тех Парк и БНТ: Как българските билки получават ново приложение чрез науката

27 март 2021

Как съвременните изследвания на българските билки могат да доведат до откриване на техни нови приложения и ползи за здравето и качеството на живота на хората? За какво може да се използват в хранително- вкусовата промишленост маточината и розмариновата киселина? Отговорът на тези въпроси ще научим от интервюто на популярната водеща на БНТ Надя Обретенова с проф. Иван Атанасов и проф. Владимир Димитров от Биофарма лабораториите на научния комплекс на София Тех Парк. Това е поредният епизод на поредицата „Наука за бизнес“ – съвместен проект на София Тех Парк в партньорство с Българската национална телевизия, който е насочен към популяризирането на българската наука, родните учени и техните достижения в различни сфери на познанието.

Според проф. Димитров традицията за използване на българските билки се е развила през последните години. Растенията вече са внедрени и в промишлеността, където от тях се извличат пречистени биологично активни съединения, които по нов начин служат за подобряване на здравето и качеството на живот на хората. Проф. Атанасов допълва, че билките могат да се използват и за консервиране на продукти, без да се налага добавянето на изкуствени консерванти. Като пример за това са изследвания на екипите от Биофарма комплекса на София Тех Парк върху розмариновата киселина, която те са извлекли от отпадъците от промишлената обработка на маточината. Проф. Атанасов уточнява, че розмариновата киселина се съдържа и в много други български билки, дори и след като от растенията са извлечени маслата, но към момента тези остатъци се изхвърлят. „От този отпадък изолирахме киселината и той може да се използват за консервант в хранителната промишленост, основно за съхранение на сурови месни продукти“, обясниха двамата експерти. Те изразиха увереност, че бизнесът ще започне все по-често да се обръща към решения и проекти на продукти и услуги, които са създадени от родни екипи от изследователи.

Цялото интервю можете да гледате на линка – https://youtu.be/eQMkK6p2Ees

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни