Еврокомисар Мария Габриел посети новия център за наука и технологии в София TechnoMagicLand

29 юни 2018

Еврокомисар Мария Габриел посети новия център за наука и технологии в София TechnoMagicLand
Еврокомисарят с ресор Цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел посети най-новия център за наука и технологии у нас TechnoMagicLand (TML), намиращ се в София Тех Парк. Тя разгледа близо четиридесетте експеримента в центъра, а неговият инициатор Огнян Траянов, изпълнителният директор на TML Ангел Бъчваров и изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов ѝ разказаха повече за идеята зад TechnoMagicLand и начина му на функциониране.“Целта е под формата на игра децата да могат да направят първите си откривателски опити. Към всеки от експериментите има информация какво трябва да се направи, защо се получават тези резултати и къде се прилагат в живота”разказа Огнян Траянов, който е собственик на българската технологична компания “ТехноЛогика”. Той обясни, че това, което отличава TechnoMagicLand от другите подобни центрове в Европа и по света, е ползването на технологии като виртуална реалност, 3D сканиране и 3D принтиране, както и състезателния елемент при посещението в центъра.Траянов разкри на еврокомисар Мария Габриел и някои от плановете за развитие на TechnoMagicLand, сред които е работата отблизо с учители и научни клубове и още по-прецизно следене на поведението на посетителите при ползването на експериментите с цел откриване на заложби у децата и интерес към конкретни науки.

В края на разходката си българският еврокомисар се потопи във виртуалната реалност на TML, включи се в създаването на изкуствен интелект чрез програмиране на игра на морски шах и посрещна една от първите организирани групи на посещение в TechnoMagicLand – младежи от клуба по авиомоделизъм в Габрово.

Над 500 посетители от различни възрасти преживяха магията на технологиите в TechnoMagicLand през първия уикенд от отварянето му, сочат данните от информационната система на технологичния център. Влизането и активирането на експонатите става чрез специални гривни, благодарение на които посетителите на възраст между 7 и 14 години получават точки и участват в седмични и месечни класации. Най-голям интерес привлече експериментът задигитализиране на звук, който позволява на децата да запишат глас, след което да го обработят електронно в различно темпо или тоналност. Другите фаворити на младите експериментатори самагнитното влакче, което им показва нагледно как работят високоскоростните влакове,стробоскопът, с който чрез оптична илюзия могат да променят скоростта и посоката на падане и вдигане на водни капки.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни