Европейска нощ на учените FRESHER 2020 в София Тех Парк

17 ноември 2020

Какво е да си дрон пилот, какви са страховете на хората от изкуствения интелект, как можеш да си отгледаме българския Меси или какви опити можем да си направим сами в домашната лаборатория. Това са само част от темите на презентациите, дискусиите и демонстрациите, които любителите на знанието и новостите ще могат да видят по време на онлайн Европейската нощ на учените FRESHER 2020 в София Тех Парк, която ще се проведе на 27, 28 и 29 ноември. Програмата, в която ще участват учени и компании от общността на научно-технологичния парк, както и партньорски организации, ще можете да гледате онлайн в трите поредни дни на профила на парка във фейсбук – https://www.facebook.com/SofiaTechPark и в You Tube – https://www.youtube.com/channel/UCBYcgsuaJAfxiJCeUyL6F7g

Доц. Агата Манолова ще разкаже на зрителите повече за еволюцията в персоналната комуникация. Спас Керимов от компанията „Принтиво“ ще ви запознае с тайния живот на 3D-биопринтираните клетки. Експертите от компанията „Барин Спортс“ ще демонстрират иновативната си технология за поддържане на върхова форма на професионалните спортисти, чрез която се създават футболни играчи като Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

Нашите партньори от „Детски Научен Клас“ ще представят серия от сполучливо несполучливи шеговити експерименти за деца. Експертите от нашата лаборатория за виртулна реалност ще представят проекти за дигитализация и виртуално представяне на културно-историческо наследство. Кристиян Михайлов от ПАРА организацията ще разкаже за приложения на роботиката за малки и големи. В света на растенията и полезните екстракти, които се извличат от тях ще ни пренесе доц. Виолета Вълчева от лабораторията „In Vitro“ на София Тех Парк.

ТехноМеджикЛенд отново ще са част от програмата на Нощта. Те ще ни научат какво са мълниите всъщност, както и какво е мястото на виртуалната реалност в ежедневието ни сега и в бъдеще. Техномаговете са подготвили още много интересни и забавни експерименти.

Партньорите ни от Nat Geo предоставят едни от най-забавните епизоди на научния сериал „Теория на глупостта“ и както и част от поредицата „Космос: Възможни светове“, които ще можете да видите в нашата уикенд програма.

Накъде без химията и в нашата програма?! Заедно с BASF ще представим интересни и безопасни химични опити с подръчни материали за деца.

Програмата за големите любители на науката ще продължат с презентация на д-р Борис Киров от лаборатория Биоинфотех на тема -Вирусите – врагове или приятели.

Наш специален гост ще е и ръководителят на българския екип от учени в Европейска организация за ядрени изследвания „CERN“, проф. Леандър Литов.

Ще ви очакваме!

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни