Европейска нощ на учените SEARCH ще се проведе на 29 септември в над 30 локации в България

28 септември 2023

На 29 септември от 12.00 часа ще се състои официалното откриване на поредното издание на “Европейска нощ на учените SEARCH” 2023. Събитието ще се проведе в Mall Sofia, ниво партер ( бул. „Ал. Стамболийски“ 101-103, София). Официални гости ще бъдат зам.- министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов, Янита Жеркова, началник отдел “Транснационални научни инициативи” в Министерство на образованието и науката, и Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столична община. Поканени за участие са и членове на Представителството на Европейската комисия в България.

Събития от “Европейска нощ на учените SEARCH 2023” ще се проведат в над 30 локации в цялата страна – Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, Сливен, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол и други. Наука ще има дори в родопската теснолинейка Септември-Добринище. И тази година посетителите ще могат да се включат в презентации, демонстрации, лекции и срещи със стотици учени, които ще разкажат за новостите от света на различни изследователски области, за ролята на науката в ежедневието и важността й за опазването на околната среда. Програмата по места ще започне в 16.00 часа и ще продължи до 22.00 часа (програмата по локации можете да видите ТУК).

Включете се в Нощта и от всяка точка на света като гледате онлайн програмата с водещ Борислав Лазаров, която ще се излъчва на живо в YouTube канала и профила във Facebook на проекта от дигиталното студио на София Тех Парк – ClubHouse.

Ключова тема на събитията от Нощта през 2023 година е адаптирането на човечеството към една от най-сериозните заплахи днес – промените в климата, които засягат всички региони по света и оказват въздействие върху много аспекти от живота на хората. Проектът SEARCH в България, зад чиято абревиатура са закодирани ключови теми като: Science + Environment + Art = Resilience, се финансира от Европейския съюз.

Инициативата “Европейска нощ на учените SEARCH” цели да популяризира науката, научната дейност и професията на учен сред широката аудитория, с акцент към подрастващите. Тя се организира от 15 основни партньори: Център за изследвания и анализи, София Тех Парк, Форум Демокрит, АгроБиоИнститут, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, Медицински университет – София, Медицински университет – Пловдив, Технически университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Национален природонаучен музей, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Институт по океанология при БАН, Русенска търговско-индустриална камара / РТИК, Географ БГ.

Медийни партньори на събитието са: Българска национална телевизия, в. „24 часа“, MediaBricks, Столица. Бг, Economic.bg, Кмета.бг, ESG News и издателство „Аз-буки“.

Повече за инициативата: https://fresher-researchersnight.bg/

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни