Европейският суперкомпютър на България ще е в София Тех Парк

17 юни 2019

Първият в Източна Европа petascale суперкомпютър ще бъде позициониран в София Тех Парк, като дружеството е и водещ партньор в проекта за изграждането на машината, която ще е част от европейска мрежа на суперкомпютри.

Проектът беше представен от премиера Бойко Борисов, еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел в присъствието на директора на Генерална дирекция „Свързаност“ в Европейската комисия Роберто Виола след среща в Министерския съвет.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум, с водещ партньор София Тех Парк, беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградят суперкомпютри: 3 pre-exascale и 5 petasacale суперкомпютри. След изграждането му България ще се утвърди като дигитален хъб в региона.

Основната цел на суперкомпютъра е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии и изчислителни ресурси. Ресурсите на машината могат да бъдат използвани в много приложни области на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри ще доведе до постигането на съвременни резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика, която ще подпомогне избора на подходящо лечение на клетъчно ниво на тежки заболявания. Системата ще бъде оптимизирана да работи в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект и др.

„Искаме Европа да си върне лидерството в сферата на иновациите и високите технологии. Предвидени са 1 млрд. евро инвестиции в тази област, за да сме сред първите трима в света след година и половина. Суперкомпютрите не са само технология, те са в полза за хората, защото позволяват да се правят бързи изследвания в медицината, те ще помагат за привличане на инвестиции в различни отрасли, ще подпомагат и киберсигурността, ще бъдат в подкрепа на малките и средни предприятия. Чрез суперкомпютъра ще продължи да се изгражда нашата екосистема“, заяви еврокомисарят Мария Габриел. Държавното финансиране в проекта ще е на стойност 12 млн. евро, а целият проект е за 18 млн. евро.

„Даваме работно място на българските специалисти, които са доказани в цял свят. Ще могат да работят и чуждестранни експерти, ще има конкурс. Машината ще работи 24 часа в денонощието и ще прави 4 млн. млрд. броя изчисления в секунда. За българските производители това ще е от голяма помощ, защото може да се правят тестове на конструкции на мостове, магистрали, на сгради, ще е полезна за строителния бранш, за медицината. Суперкомпютърът е приложим във всички сфери. Това извежда България в нова роля в сферата на иновациите, науката, високите технологии“, заяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че машината ще може да се използва по проекти от Източна Европа, но българските учени и бизнес ще са с приоритет.

„Суперкомпютърът ще е мощен колкото компютъра в НАСА и ще е най-мощния в Източна Европа. Приложението му ще е първо за хората – те ще имат възможност за по-добро разбиране относно много заболявания, които днес не могат да бъдат излекувани като рак и дегенеративни заболявания. Ще е от полза не само за голямата индустрия, но и за малки и средни предприятия, за отбраната“, заяви Роберто Виола. „Приложението на машината ще е и в областта на опазването на околната среда, за по-успешно селско стопанство, ще се използва за анализ на климата и предвиждане на природни явления и бедствия, което ще помогне за спасяване на човешки животи. Това ще е център на знанието и ще сложи България на предните редици на технологичното развитие“, допълни Роберто Виола.

Суперкомпютърът трябва да е действащ до края на 2020 година.

Еврокомисарят Мария Габриел и директорът на Дирекция „Свързаност“ в Европейската комисия Роберто Виола посетиха София Тех Парк, където заедно с екипа, работещ по проекта, обсъдиха основните задачи, които предстоят да бъдат изпълнени. Мария Габриел призова за мобилизация на екипите, така че дейностите да бъдат завършени в срок. Екипът на София Тех Парк представи проект на сградата, която ще се изгради на територията на научно-технологичния парк и в нея ще бъде разположен суперкомпютърът.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни