ХІІІ Софийски фестивал на науката ще събере учени от 11 държави в София Тех Парк

28 април 2023

София Тех Парк е съорганизатор и домакин на ХІІІ Софийски фестивал на науката- най-голямото събитие у нас за популярна наука и технологии. Фестивалът ще се проведе от 11 до 14 май и ще събере учени, изследователи и творци от Австрия, България, Кения, Китай, Обединеното кралство, Полша, Португалия, САЩ, Украйна, Франция и Чехия. Те ще отговорят на стотици въпроси като как звучи гласът на 3000-годишна мумия, какви са големите очаквания в астрономията, ще има ли хапче против остаряване, какво общо имат технологиите с истината, изкуството, етиката и политиката, и още много други.

Програмата на събитието включва десетки лекции, презентации, дискусии, демонстрации и тематични работилници, посветени на Космоса, здравето, нашата планета, науката, изкуствата и технологиите. Вход в залите за събития в общата програма става само срещу предварително резервирани пропуски или закупени билети.

Повече за програмата и билети: https://beautifulscience.bg/s-programa/.

Тази година специална част от събитията на фестивала ще бъдат проведени на английски, френски и китайски език. Общо 22 са събитията от 16-те чуждестранни гости, поканени в Софийски фестивал на науката. За първи път се предлагат и работилници за деца и младежи на английски език. Пълната програма от събития на чужди езици: https://bit.ly/3V0rsir

Официалното откриване ще се състои на 11 май от 11:00 до 11:30 часа в зона „Големият взрив“.

Акценти в програмата на Софийски фестивал на науката включват:

Тема “Здраве”: с участието на български, британски и украински учени, повечето от които участват за първи път. Пригответе се за разнообразни гледни точки, вълнуващи, важни открития, разбиване на неверни митове и страхове, и други. Сред имената тази година ще видим проф. д-р Роберт Пенчовски, проф. дфнз Добромир Пресиянов, проф. д-р Милен Богданов, д-р Петър Ефтимов, проф. Нана Войтенко и проф. Павел Белан от Украйна, д-р Андрю Стийл от Обединено кралство.

Всички събития от темата: https://bit.ly/43U3Gsg

Тема “Космос”: д-р Стефани Малъм от САЩ, д-р Александър Айбео от Португалия, Михал Блашкевич и Робърт Новаковски от Полша, д-р Ерик Гургулон от Франция ще се срещнат с българските изследователи проф. д-р Леандър Литов, доц. д-р Владимир Божилов, Никола Каравасилев, Тихомир Димитров и други млади презентатори от България, за да надникнем в работата на телескопа „Джеймс Уеб“, черните дупки, екзопланетите, слънцето и много други международни космически надежди.

Всички събития от темата: https://bit.ly/3H7R0V0

Тема “Технологии”: от работилници по 3D технологии до разговори за въздействието на ChatGPT, от борбата срещу ерозията на истината до зелените технологии, алтернативните източници на енергия, жените в технологиите, темата ще представят изобретателят на полимерната литиево-йонна батерия проф. Жан-Мари Тараскон и Франсоаз Претьо от Франция, проф. дн инж. Георги Тодоров, чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, проф. Милена Георгиева, доц. д-р Аспарух Камбуров, доц. Мариана Тодорова, д-р Пламен Иванов, д-р Ваньо Везиров и други.

Всички събития от темата: https://bit.ly/40qQ0Sx

Тема “Нашата планета”: включва срещи с миналото, настоящето и бъдещето на Земята, на нейното естествено богатство и биоразнообразие, както и предупреждения за опазването на нейните ресурси и сигурност при катаклизми. В темата среща си дават проф. Стийв Брусати от Обединеното кралство, Гибс Кугуру от Кения, д-р Петр Колински от Чехия, доц. д-р Николай Симов, доц. д-р Димитър Желев, д-р Евгения Сарафова, д-р Боян Златков, капитан II ранг Николай Данаилов и други.

Всички събития от темата: https://bit.ly/3V5Y0Yb

Тема “Наука и изкуство”: въпреки че всяка година фестивалът обръща внимание на интердисциплинарната, органична връзка между изкуствата и науката, тази година темата е особено богата на събития и личности. Сред тях са писателят Георги Господинов и композиторът Георги Арнаудов, през визуалните артисти Боряна Зафирова и Иглика Христова, палеоартистът Владимир Николов, режисьорите Димитър Узунов и Момчил Алексиев, философът доц. д-р Борис Грозданов, както и проф. Дейвид Хауърд от Обединеното кралство и световноизвестният фантаст от Китай Лиу Цъсин.

Всички събития от темата: https://bit.ly/3oCWe4t

Тема “Годишнини”: бележити български и световни годишнини, които представят постиженията от миналото в контекста на съвременните научни изследвания, както и значимостта им за днешния и бъдещ живот на човечеството. През 2023 год. В програмата са включени 70 години от основаването на Минно-геоложкия университет, 60 години от създаването на Геолого-географския, на Физическия и на Биологическия факултет на Софийския университет; 550 години от раждането на Николай Коперник, 60 години от първите трансплантации на бъбреци, черен дроб и бял дроб.

Всички събития от темата: https://bit.ly/3AEkQwR

Софийският фестивал на науката се организира от Фондация „Красива наука“ в партньорство с Министерството на образованието и науката и София Тех Парк. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни