Хиляди млади хора, ученици, студенти и любителите на науката се включиха в Ало, Космос | Говори България 4.0

26 юни 2024

Хиляди млади хора, ученици, студенти и любителите на науката се включиха в ежегодния младежки фестивал АЛО, КОСМОС | Говори България 4.0 в иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк.

Събитието беше официално открито от председателя на Управителния съвет на София Тех Парк Васил Караиванов, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, Н. Пр. посланика на Америка в България Кенет Мертен и президента на Atlantic Club of Bulgaria д-р Соломон Паси. Специална част от откриването беше и пряка връзка със Стефан Иванов, рекордьор на Гинес, който се включи на живо от Атлантическия океан.

“Радваме се, че за четвърта година София Тех Парк е домакин на това изключително събитие. Убеден съм, че нашето партньорство ще продължи още дълги години”, заяви Караиванов и изрази увереност, че сред децата и младежите в залата седи следващия български астронавт или астрофизик откривател.

София Тех Парк участва със собствен щанд по време на събитието, на който през целия ден посетителите имаха възможност да се запознаят с прототипната работилница Sofia Creation Station на Парка, както и с изследователските екипи от лабораториите по “Виртуална и разширена реалност” и “Разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми и “In Silico” дизайн” на научно-технологичния парк. Експертите от научните звена представиха интересни опити и експерименти, свързани със създаването на храна за астронавти.

Във фестивала се включи и интерактивния център на наука и технологии TechnoMagicLand на София Тех Парк с интерактивна лекция на тема „От звезден прах до черна дупка – животът на звездите“ и специални викторини на тема „Знания за Космоса“ и „Луна“.

Програмата на фестивала за поредна година включи множество лекции, работилници за деца, изложения, демонстрации, презентации и други. Посетителите научиха за полетите и космическите приключения на Майкъл Лопес-Алегрия, американски тест пилот и астронавт на NASA, който беше специален гост на събитието.
АЛО, КОСМОС | Говори България 4.0 се организира от Атлантическия клуб в България и STEAM and Space Cluster Bulgaria в партньорство с Посолството на САЩ у нас и София Тех Парк. Събитието е под патронажа на Министерството на образованието и науката.

 

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни