Индустриални и образователни роботи бяха представени на изложение в София Тех Парк

24 октомври 2020

Индустриални и образователни роботи предизвикаха огромен интерес по време на изложение в сграда Инкубатор на София Тех Парк, като част от събитието Robotics Strategy Forum 2020.

Форумът беше организиран съвместно от PARA и ClubHouse на София Тех Парк. Robotics Strategy Forum 2020 По повод извънредната ситуация и необходимостта от предпазни мерки, събитието беше излъчено на живо в социалните мрежи на PARA – Асоциация по роботика и автоматизация и фейсбук страницата на София Тех Парк.

Христо Гилищаров, управител на FANUC България, Георги Грозданов, ръководител на Техническия инженерен център на „Фесто“, Калоян Георгиев, ръководител екип и архитект IoT решения за автоматизация и енергиен мениджмънт в Schneider Electric и Васил Такев – локален бизнес мениджър „Задвижване, роботика и автоматизация“ в АББ България, бяха само малка част от експертите, които участваха в събитието. Включиха се и представители от сектора по образователната роботика, както и някои чуждестранни специалисти в областта на роботиката.

В отделни панели бяха обсъдени темите:

  • технологичните трендове у нас, Европа и света
  • развитието на страната ни спрямо автоматизацията в Румъния и Сърбия
  • 5G и Wi-Fi 6
  • ролята на роботите в отделни сектори
  • иновациите внедрявани у нас и на световно ниво
  • умните фабрики и колаборативните роботи
  • дигитализацията по време на пандемия
  • как COVID-19 повлия на решенията за автоматизация на локалните предприемачи

В няколко специализирани сесии се разгледаха въпросите как се поддържа устойчиво развитие чрез иновации и къде е ролята на R&D центровете за създаването на иновации у нас.

Robotics Strategy Forum 2020 е продължение на изданието Robotics Strategy Forum 2019. След миналогодишния успех на изданието, тазгодишното целеше да се надгради и обсъди следващото ниво технологични предизвикателства пред бизнеса.

Кристиян Михайлов, организатор на форума и представител на Асоциацията по роботика и автоматизация, сподели своето мнение, че обществото ни узрява за идеята, че роботите няма да заместят човека и да му вземат работата, а напротив – те ще му помогнат да стане по-продуктивен.

Живите излъчвания може да гледате на следните линкове:

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни