Иновативна българска компания от партньорската мрежа на София Тех Парк е разработила формула за лекарство срещу коронавируси

10 март 2020

Иновативна българска компания е разработила молекула за лечение на различни типове коронавирус. Това съобщи зам.-председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков по време на извънредното заседание на Министерския съвет по повод ситуацията с грипната епидемия и мерките за превенция на COVID-19.

„София Тех Парк с целия си потенциал е включен да работи за решаване на проблемите, които ежедневно възникват във връзка с критичната ситуация. В момента работим с иновативни фирми, които са разработили молекула за лечение на коронавирус и съвместно с правителството и с представители на рисковия капитал в Европа започваме първите стъпки подкрепа за финансиране на този продукт“, заяви Костадин Петков. Компанията разработчик е „Микар 21“, която е сред учредителите на Биотехнологичен и Здравен Клъстер България, а нейният Управляващ партньор – Димитър Димитров, е Председател на Клъстера е и член на УС на новосъздадения Клъстер за Изкуствен Интелект. Създаването на двата клъстера е в партньорство и с подкрепата на София Тех Парк, където се провеждат и редовни срещи с членовете на двете организации. София Тех Парк и Биотехнологичен и Здравен Клъстер България внесоха за одобрение общ проект през есента на 2019 г. по програмата на правителството на Република Корея за обмен на знания с. Проектът е насочен към създаването на успешна публично-частна рамка за подкрепа и развитие на индустрията и иновациите, базирани на знанието в областта на биотехнологиите и науките за живота.

Компанията разработва специалната молекула от 4 години. Създадената от нея малка лекарствена молекула предпазва здравите Т клетки от вирусна инфекция, като блокира преобладаващия подтип на Коронавирус да влезе в тези клетки. „Имат много положителни резултатите и отзиви от лабораториите, където са изпратили разработката си за първа сертификация – две в САЩ и една в Белгия“, обясни Петков пред министрите. По думите му премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент да съдейства чрез контактите си на европейско ниво да бъдат ускорени процедурите по изпитване на формулата и до два месеца да започнат клиничните изпитания. „Разработката е изцяло българска и е гордост за българската научна общност, за всички нас“, каза Петков. Той припомни, че до края на годината ще бъде въведен в експлоатация българският суперкомпютър, който е част от мрежата на супепкомпютрите EuroHPC и се финансира от програми на ЕС и българското правителство. „Тогава ще можем да моделираме и да предвиждаме последиците от всякакви критични ситуации, което е и една от целите на тези машини“, посочи Петков. София Тех Прак работи в тази насока и със Столичната община по програмата Smart City.

Една от основните функция на София Тех Парк е да подпомага и насърчава научноизследователската и развойната дейност на стартиращи, малки и средни компании. За целта привличането на иновативни предприятия е част от програмата на София Тех Парк в посока развитие на екосистемата в България.

По време на заседанието на Министерския съвет бяха представени и иновации на БАН в областта на превенцията на коронавируса, разработени от институтите на академията.

Снимка в. „24 часа“

Фирма „Микар“ спечели голямата награда в конкурса на в. „24 часа“ „Големите малки“, който се организира с партньорството и домакинството на София Тех Парк. Стартиращата компания беше отличена за постиженията си в областта на създаването и патентоването на нови лекарствени молекули.Фирмата е отличена с пет престижни награди през изминалата година, сред които и „Най-добър биотехнологичен стартъп в Европа“.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни