Иновации в спорта бяха демонстрирани в София Тех Парк

31 август 2021

Иновации в областта на спорта бяха демонстрирани в София Тех Парк по време на провелото се официално партньорско обучение на тема „Сътрудничество за иновации: Насърчаване към иновации в елитния спорт и спорта за всички в Европа“, което се осъществява по проект на ММС по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. Събитието е инициирано от европейския комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и се изпълнява в партньорство със спортните министерства на Хърватия, Кипър, Естония, Франция, Нидерландия и Словения.

Българската стартираща компания Барин Спортс, която е част от общността на София Тех Парк, представи своята иновативна система за контрол на здравето и оптимизиране на спортната подготовка за професионални спортисти и любители. Иновативната дигитализирана екипировка беше демонстрирана и по време на футболен мач, който се проведе в Спортния център на София Тех Парк.

„Това обучение сближава света на спорта и света на иновациите. Иновациите са движеща сила за сектора на спортаи много от съвременните иновации биват прилагани първоначално именно тук. Иновациите имат и ключова роля, и потенциал да ни помогнат да запазим и доразвием европейския спортен модел“, каза министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов при откриване на събитието. Онлайн в срещата се включиха и президентът на Международната автомобилна асоциация Жан Тод, президентът на Световната антидопингова агенция Витолд Банка, както и евродепутатът и съпредседател на групата за спорт на Европейския парламент Томаш Франковски. Жан Тод подчерта, че дискусиите, които се провеждат в София Тех Парк ще спомогнат за по-силното внедряване на иновациите в елитния спорт. „Страната ни е сред основните движещи сили на европейско ниво, които промотират темата за иновации в спорта. Много е важно да се учим един от друг как да посрещаме предизвикателствата и как да ги превръщаме във възможности“, заяви еврокомисар Мария Габриел. Обучението включва лекции, дискусии и демонстрации, поставящи акцент както върху политики, така и върху най-актуалните проекти в областта на иновациите в спорта.

На откриването присъстваха още президентът на Асоциацията на европейските градове (ACES Europe) Джан Франческо Лупатели, изпълнителният директор на Европейската платформа за спортни иновации Алберто Бичи, Юмер Коджаюмер от дирекция „Наука“ на Министерството на образованието и науката (МОН) и др.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни