Интерактивният TechnoMagicLand отваря врати в София Тех Парк, за да разпали искрата на откривателството

21 юни 2018

Интерактивният TechnoMagicLand отваря врати в София Тех Парк, за да разпали искрата на откривателството
Какво е чувството да си затворен в гигантски сапунен мехур? Как е възможно водата да тече нагоре? А как компютърните програми компресират текстове? На 23 юни в София Тех Парк отваря врати TechnoMagicLand – интерактивен технологичен център за деца и младежи, където ученици, преподаватели и родители ще имат възможност да опознаят науката и технологиите отблизо и да си отговорят на тези и още много въпроси.

За разлика от традиционните музеи, на територията на TechnoMagicLand се залага на двата най-модерни подхода в съвременното образование -учене чрез правенеиучене чрез забавление. На над 1300 кв.м. площ са разположени близо 40 интерактивни и познавателни експеримента от областта на природните науки, математиката и информационните технологии – т.нар. STEM области, които подготвят днешните деца за професиите на бъдещето. Въпреки че е подходящ и за възрастни, TechnoMagicLand е територия за децата – чрез собствените си усилия те ще разгадават загадките на физиката, математиката, химията, компютрите и изкуствения интелект, ще придобиват нови знания и ще виждат как на практика работи науката.

TechnoMagicLand е проект на една от утвърдените български софтуерни компании „ТехноЛогика“ и се осъществява в партньорство със „София Тех Парк“ АД. Инвестицията на „ТехноЛогика“ за експериментите до момента надвишава 750 хил. лева. В устава на съвместното дружество е заложено то да реинвестира печалбата си, ако има такава, а всяка година 30% от експонатите ще бъдат подменяни.

Особено популярни сред първите гости на парка – деца и ученици на възраст от 7 до 14+ години, се оказаха експериментите с гигантски сапунени мехури, виртуалната реалност и единствена в София зона с криви огледала. Акцентът в TechnoMagicLand обаче са експонатите, които дават на посетителите възможност да се запознаят с основни природни закони като сили на триене, магнетизъм, смесване на цветовете, оптични илюзии и др., както и с технологичния напредък от последните години чрез 3D сканиране и принтиране, програмиране на роботи и изкуствен интелект, дигитализиране на звук, сглобяване на компютър. Центърът е свободна селфи зона, така че представителите на дигиталното поколение да се чувстват у дома си и да споделят емоцията с приятелите си.“Търсихме баланса между това TechnoMagicLand да бъде атрактивен и да е въплъщение на заложения у всеки от нас стремеж да експериментира и да опознава. И за да се различим от съществуващите технологични центрове по света, създадохме собствена система, която следи кой посетител на кой експеримент се намира и добавя състезателен елемент към посещението”, разказва основателят на „ТехноЛогика“ Огнян Траянов, който е и автор на идеята за TechnoMagicLand.„София Тех Парк е зона за развитие на стартиращия бизнес, за разработване на нови научни постижения и за синергия между тези два фактора в иновационната ни екосистема, но вече се превръща и в място, където бъдещите учени и млади предприемачи ще се обучават чрез забавни и интересни експерименти. Създаването на TechnoMagicLand е част от дейностите по изпълнението на втората фаза на проекта за Научно-технологичен парк и се радваме, че го реализираме в партньорство с „ТехноЛогика“. Надяваме се към нас да се присъединят още съмишленици, които биха искали да допринесат за каузата на TechnoMagicLand и неговото развитие“, коментира изпълнителният директор на „София Тех Парк“ АД Тодор Младенов.

Придвижването и активирането на експонатите в TechnoMagicLand става чрез специални гривни, които след посещението могат да бъдат закупени от посетителите. С нарастването на броя спечелени точки на любопитковците пък всеки от тях може да се изкачи на по-високо ниво – “Търсач”, “Откривател” или “Магьосник”.Центърът ще работи от 10 до 19 ч. всеки ден от седмицата без понеделник. Цените на билетите са 4 лева за деца до 14 години и 7 лева за всеки над тази възраст. Предвидени са и билети за групови посещения, като гостуванията на училищни класове са още по-достъпни.

Екипът на TechnoMagicLand се надява, че той ще допринесе за възраждането и надграждането на българските образователни традиции, свързани с наличието на добре оборудвани лаборатории и възможност за извънкласна дейност и обучение.

Демонстрационната зала и лабораториите на центъра го правят атрактивно място за групови посещения и екскурзии на ученици от цялата страна. Лабораторията на TechnoMagicLand разполага със специализирано оборудване по химия, физика и роботика.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни