IT бизнес делегация от Косово посети София Тех Парк и суперкомпютър Discoverer

07 април 2022

Бизнес делегация от Република Косово посети София Тех Парк и се запозна с възможностите, които научно-технологичният парк предага за бизнеса и академичната общност. Визитата на представителите на над 20 IT компании от балканската страна е част от програмата на бизнес делегацията, която се ръководи от министъра на икономиката и енергетиката на Косово Артане Ризваноли. На 6 април делегацията се включи и в българо-косовски бизнес форум и B2B срещи, които бяха организирани от София Тех Парк в партньорство с ИАНМСП и консорциум ICT for Kosovo’s Growth.

В научно-технологичния парк представителите на бизнеса се запознаха с концепцията, мисията и целите на София Тех Парк, услугите, които предоставя на бизнеса и научната общност, както и проектите, по които работи екипът му, с предимствата на институцията и развитието на иновативната екосистема.

“ИКТ секторът е изключително важен и е най-бързо развиващият се в света. Наша задача е заедно да се погрижим и обединим работата на ИКТ общностите в България и Косово, да подпогнем тяхната дейност и развитие”, каза изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов по време на срещата с косовската делегация, която се проведе в зала The Venue на сграда “Бизнес Инкубатор” на научно-технологичния парк. По време на дискусията бяха обсъдени и възможностите за партньорство, обмен на опит и разширяване на съвместните дейности.

Гостите посетиха и суперкомпютърния център, където се помещава петаскейл суперкомпютъра Discoverer, който е част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC и е на 91-во място в световната независима експертна класация TOP 500.

Делегацията се запозна и с услугите, които предоставя интерактивният център за наука и технологии на София Тех Парк “ТехноМеджикЛенд”, както и с методите за STEM образование, които се развиват в Центъра.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни