Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов и кметът на град Седжонг Минхо Чой обсъдиха възможности за партньорство и реализиране на съвместни инициативи 

11 ноември 2022

Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов и кметът на град Седжонг, Република Корея Минхо Чой обсъдиха възможности за партньорство и реализиране на съвместни инициативи в сферата на науката и технологиите. Официална делегация, водена от Минхо Чой, посети първия в България научно-технологичен парк и се запозна с възможностите, които той предоставя за стартиращите компании, бизнеса и за развитието на науката, иновациите и технологиите.

Тодор Младенов представи дейностите, концепцията и мисията на научно-технологичния парк, които са насочени и към засилване на синергията между бизнеса и изследователите с цел създаване на иновативни стоки и услуги.

По думите на кмета Минхо Чой Република Корея работи усилено за създаване на иновации и технологии от десетилетия и посочи възможности за потенциално сътрудничество със София Тех Парк, както и за обмяна на опит и добри практики между българския и корейски технологични паркове.

Гостите се запознаха и с възможностите, които предоставя за науката и бизнеса българският суперкомпютър Discoverer, който е част от европейската мрежа на
високопроизводителните машини EuroHPC JU. При откриването си през 2021 г. в София Тех Парк машината беше класирана на 91-во място в световната класация на най-мощните суперкомпютърни системи TOP 500.

През 2019 г. София Тех Парк участва в проект „Сътрудничество за обмяна на опит за интернационализация на български и корейски МСП/“Collaboration for Internationalization Exchange of Bulgarian and Korean SMEs“. В рамките на инициативата беше споделен опит в областта на корейските политики и стратегии за насърчаване на стартиращи предприятия и тяхното развитие до глобалните пазари.

Посещението в София Тех Парк на кмета Минхо Чой беше част от официалната му визита в столицата ни, при която беше подписано меморандум за сътрудничество със Столична община. Двата града се споразумяха за партньорство в различни области от градското управление и развитие.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни