Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов пред Bloomberg TV Bulgaria: Въпреки кризата, пет нови компании са част от парка

11 януари 2021

Въпреки предизвикателствата на 2020 година и трудностите, които изпитва всеки бизнес у нас и по света, през последните месеци успяхме да привлечем пет нови компании, които вече са част от общността ни. Това заяви изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, с водещ Христо Николов. Новите партньори в научно-технологичния парк са от почти цялото портфолио на области на работа на малки и средни технологични фирми и работят в сферата на финтех, хранителната индустрия, в информационните технологии. Младенов посочи, че въпреки кризата паркът е преминал сравнително стабилно през годината и работата по основните проекти продължава съгласно първоначалните планове.

На въпрос относно бъдещето на 5G мрежите у нас изпълнителният директор подчерта, че безспорно, на базата на информацията, с която се разполага, развитието на всички нови технологии и индустрии като биоинформатиката, геномиката, автомобилостроенето и „смарт“ градовете е невъзможно, ако не бъде въведено ново поколение на мобилна комуникация. Той обясни, че продължава работата на екипите в парка по създаване на 5G лаборатория. „Нашата цел е да създадем една мини платформа, базирана на тази технология, която да тества нови апликации и софтуерни разработки. В момента сме на етап на създаване на софтуера, който ще обслужва тези дейности. Така по задание на български фирми ще можем да изготвяме прогнози и да представяме какво би било поведението на тези елементи в новата среда“, каза Тодор Младенов.

Изпълнителният директор разказа и за напредъка по изпълнение на проекта за суперкомпютъра, част от мрежата на EuroHPC. „В момента изграждаме специализираната сграда, в която ще се помещава високопроизводителната машина, както и сложните системи за поддръжка, обслужване, безопасност и други. Този етап ще бъде завършен до края на март, след което избраният изпълнител за изработка и доставка на суперкомпютъра, френският Atos, ще изгради самата конфигурация. В края на април ще започнат доставките и инсталациите на машината, като процесът по тестване и обучение ще отнеме около два месеца“, коментира Младенов.

Целия разговор може да видите ТУК

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни