Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов пред Bloomberg: Вярваме, че Европейската нощ на учените ще запали искрата на интереса към науката сред младите хора

28 октомври 2020

„Вярваме, че инициативата Европейска нощ на учените 2020 ще запали искрата на интереса към науката сред младите хора и ще им покажа, че има огромно бъдеще в науката“. Това заяви изпълнителният директор на София Тех Парк в интервю за Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria. Тази година Нощта ще се състои на 27 ноември, като в проекта участват 20 партньорски организации. Събитието ще се състои в над 25 локации в цялата страна. София Тех Парк традиционно се включва в инициативата и ще представи отново достиженията на учените от Лабораторния комплекс на парка. „Целта на събитието е да предостави всички изследвания, които правят европейките учени на достъпен език, така че да могат всички и особено децата да се запознаят с възможностите на науката“, заяви Младенов.

Той посочи, че на 29 октомври София Тех Парк организира и онлайн конференция, на която екипите от научните звена в Лабораторния комплекс на София Тех Парк ще представят постигнатите резултати от научни проекти, реализирани в периода 2019-2020 г. Събитието ще се проведе хибридно, като на като желаещите да присъстват на място ще бъдат осигурени условия да следят презентациите в безопасна среда. Научните екипи на парка разработиха 7 проекта в различни научни области, като целта им е резултатите да се превърнат в услуги за бизнеса. Младенов обясни, че един от екипите работи по проект, съчетаващ два типа анализ – единият, от които е на хранителни продукти, а вторият – на микрофлората на човека, които има приложение в медицината. Така по иновативен метод ще могат да се направят изследвания и да се предписват правилните хранителни добавки или необходимо лечение.

Младенов представи и напредъка по изграждането на българския суперкомпютър. Физическото изграждане на сградата ще завърши към средата на януари, като успоредно с това на ниво Европейска комисия върви процедура за доставчик и плановете са до края на февруари машината да е на територията на България „Времето ще покаже какви инвестиции ще привлече този суперкомпютър, каквото и да кажем в момента виждате колко е динамична обстановката и плановете не винаги проработват и се случват когато искаме, но вярваме, че инсталиране на такава мощност със сигурно ще се привлече интереса на индустрията“, каза изпълнителният директор на София Тех Парк.

Цялото интервю можете да видите – ТУК

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни