Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов: „София Тех Парк е място за създаване на иновативни продукти с подкрепата на науката

17 юни 2019

„София Тех Парк е най-доброто място за създаване на иновативни продукти с подкрепата на науката – тук разполагаме с модерно високотехнологично научно звено, както и с експертиза в лицето на водещи учени в различни области, които могат да подпомогнат развитието на иновативни идеи и проекти на бизнеса. Отворени сме за партньорства и предложения и всички сте добре дошли!“ Това заяви изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов по време на церемонията по награждаването на участниците в конкурса на в. „24 часа“ за успешен малък и среден бизнес „Големите малки“. Той връчи отличието на победителя в категория „Устойчив бизнес“ на компанията „Братя Чичеклиеви“. Младенов подчерта, че фирмата разработва свой иновативен продукт съвместно с екипа на лабораторията МикроНаноЛаб, която е част от Лабораторния комплекс на научно-технологичния парк. Компанията е основана през 1992 г. и първоначално се е помещавала в мазе. Специализира се в изработването на хладилни витрини, като първоначално клиентите й са малки магазинчета. Различното е, че изработват витрините по индивидуален проект, съобразен с нуждите и желанията на клиента. В портфолиото им постепенно навлизат и други артикули като стелажи, щандове и друго обзавеждане. С много усилия и хъс днес компанията има големи клиенти на българския пазар, а вече и в чужбина. В момента компанията , съвместно с учени от София Тех Парк, разработва проект за интелигентна хладилна витрина.

София Тех Парк е партньори домакин на инициативата на в. „24 часа“ за поредна година. „Това е една мотивираща кампания. Кандидатурите и тази година бяха изключително качествени. С някои от вас вече сме имали досег, партньорства и съвместни проекти и се радвам, че Ви виждам тук, защото това е и основната роля на научно-технологичния парк – да създава съмишленици, да работим по съвместни проекти, да подкрепяме и напътстваме, особено онези предприемачи, които сега стъпват на пистата на бизнеса и конкуренцията“, посочи Младенов.

Сред наградените участници в категория „Иновативна компания“ са „Принтиво“, които са част от Инкубатора на София Тех Парк, както и „Микар иновейшън“. Представители на двете компании са сред основните учредители на българския Health & Life Sciences Cluster, чиито партньор е София Тех Парк.

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи награда в категория „Социално предприемачество“ на фондация „Оренда“, която създава образователни игри и помагала за деца, включително и за такива със специални образователни потребности.

Пет награди бяха раздадени в категория „Стартъпи“. Отличия получиха компаниите „Клауд Карт“, „Чили хилс“, „Оренда груп“, „Quark VR“, „Алгае“ България. В категория „Иновативна компания“ бяха отличени „Багрин Н“ и „Био Бенямин“, които получиха приза си от зам.- министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Той подчерта, че министерството на икономиката ще осигури 200 млн. лв. за подкрепа на малкия и среден бизнес.

Тази година в конкурса „Големите малки“ участие взеха 88 български фирми.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни