Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов: Засега няма напускане на фирми

28 юли 2020

„София Тех Парк работи и в ситуация на пандемия. Засега няма напускане на фирми, но кризата засегна около 80% от компаниите, които са част от нашата екосистема. Това, което успяхме да направим с ресурсите, с които разполагаме, е да разработим пакети, които да облекчат фирмите както финансово, така и да им помогне да минат през кризата чрез възможност за достъп до повече изследователски ресурси, до рискови капитали, консултации“. Това заяви в студиото на „Още от деня“ по БНТ изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов. Още по време на кризата екипът на научно-технологичния парк е направил анкета сред компаниите, проведени са разговори и са набелязани мерки за преодоляване на ситуацията.

Той подчерта, че 11 -те високотехнологични лаборатории продължават активно да работят, учените развиват проектите си, в това число и насочени към преодоляване на някои проблеми, свързани с коронавируса. В рамките на две седмици изследователски екипи намериха решение и изготвиха прототип на очила, които са предназначени за медицината с много високо ниво на сигурност и вече са пуснати за серийно производство. Изследователи на София Тех Парк работи по разработка, която да доведе до създаване на автономна машина, която да дезинфекцира огромни пространства и да е от полза на обществото.

Тодор Младенов подчерта, че паркът е отворен за всички, които биха искали да организират свои събития на открито и припомни, че през летните месеци в партньорство с Театър Българска Армия и Сатиричния театър „Алеко Константинов“ на амфитеатъра в София Тех Парк се провеждат представления, при спазване на всички изисквания за безопасност. „Протегнахме ръка на театрите и след много месеци изолация те успяха да се срещнат със своята публика. София Тех Парк е място да се събират хора, да обменят опит и знания. Голяма част от тази наша активност беше обективно затруднена, поради ситуацията с коронавируса. През 2019 г. на нашата територия се проведоха над 200 събития, като почти 2/3 от дните през годината бяха заети с подобни активности“, посочи Тодор Младенов. Изпълнителният директор също информира аудиторията, че и интерактивният детски център на науката и технологиите също е отворил врати след карантината и посреща своите малки посетители при спазване на изискванията на здравните власти.

Цялото интервю можете да видите на линка

https://bnt.bg/news/izpalnitelniyat-direktor-na-sofiya-teh-park-zasega-nyama-napuskane-na-firmi-v267636-280180news.html

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни