Как универсални микро устройства ще помогнат на световната криза с чиповете

23 април 2022

Нова разработка на “МикроНаноЛаб” към София Тех Парк може да помогне за преодоляване на кризата с недостига на микрочипове в световен мащаб. Според учените от научното звено, създаването и използването на универсални чипове, които могат да бъдат специализирани в последствие за определен вид употреба, може да доведе до намаляване на недостига на тези устройства. Това разказа екипът на лаборатория “МикроНаноЛаб” на София Тех Парк в интервю от съвместната поредица “Наука за бизнес” на БНТ и научно-технологичния парк с водещ Надя Обретенова. В предаването участваха доц. Георги Ангелов, доц. Димитър Николов и ас. Радостин Русев.
Те представиха работата и проектите на лабораторията и съвместните дейности с бизнеса в областта на микро и нано електрониката и индустриалната електроника. Лабораторията предлага услуги по откриване на откази и дефекти в интегрални схеми и печатните платки, както и в областта на разработване на микро и нано продукти и развойна дейност. Въпреки предизвикателствата през последните години поради ковид кризата, лабораторията е изградила добри партньорства с водещи международни и български компании от сектора и изпълняват проекти на регулярна база.
“В световен план има недостиг на специалистите, които създават и проектират чипове, затова нашата цел е да развием нашия потенциал в тази област в София Тех Парк”, каза доц. Георги Ангелов по повод новите инициативи на научното звено.
Лабораторията участва и в изследването на нови материали за микроелектрониката, които да се използват в устройствата, които ни заобикалят в ежедневието, като проектът се изпълнява в партньорство със световни университети и институти. Лабораторията работи по разработки за създаване и тестване на нови микро устройства – нов вид сензори за отчитане на качеството на въздуха, които предстои да се превърнат в пазарен продукт под марката на София Тех Парк.
Повече за услугите, проектите и резултатите от работата на “МикроНаноЛаб” вижте във видеото.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни