Клъстер София град на знанието и Media City Bergen организира уебинар – Inspiration Journey on Fake News

29 септември 2020

„Клъстер София град на знанието“ и норвежкия медиен клъстер Media City Bergen организира уебинар Inspiration Journey on Fake News, който е фокусиран върху битката с фалшивите новини. Събитието е част от поредицата дигитални събития на международния проект MediaMotorEurope, финансиран от Хоризонт 2020, в който партньор е и София Тех Парк. Инициативата е в помощ на стартиращите фирми, които разработват технологични решения за медиите на бъдещето.

През 2018 г. Европейската Комисия разработи План за действие срещу дезинформацията, а наскоро като част от този план бе отворена Европейската обсерватория за цифрови медии. Журналистиката е постоянно изложена на дезинформация и фалшиви новини. Работата по идентифициране на истината и разграничаване от фалшивите новини е от съществено значение за демокрацията и затова проверката става все по-голямо предизвикателство.

Как се извършва проверката на фактите и с какви инструменти разполагат журналистите за това? Имат ли възможност предприемачите да предложат на пазара нови високотехнологични решения, които да бъдат в помощ на достоверността? Това, което обединява групата специалисти за участието им в този уебинар са знанията и опита им в проверката, търсенето и разкриването на истината, която се крие зад медийните заглавия. Те ще споделят как една медия трябва да работи, за да гарантира на читателите си истинността на новините, които достигат до тях.

Домакин на уебинара е Media City Bergen, медиен клъстер в Норвегия, който участва в реализацията на проекта MediaMotorEurope. Проектът подкрепя високотехнологичните стартиращи и развиващи се фирми, които разработват медийни решения, а фалшивите новини са една от петте приоритетни области на този проект. За повече информация относно MediaMotorEurope, посетете уебсайта.

Поканени са следните панелисти:

Поля Станчева – Програмен директор, Българско национално радио

Vincent Merckx – Публицист, VRT NWS, Белгия

Pericles Vassilopoulos – Гръцка телевизионна корпорация (ERT), граждански комуникационен център, Комитет за КСО, Граждански социални одитни съвети, радио водещ

Anestis Fachantis – съосновател на Medoid.ai и преподавател в Университета Аристотел в Солун – AUTH, Гърция, преподавател по бизнес интелигентност

Tommy Shane – ръководител на политиката и въздействието, FirstDraft, Великобритания

Модератор: Carl-Gustav Lindén, доцент, Университет в Берген, Норвегия

Къде и кога: Онлайн 7 октомври 2020 г. 10:00 ч. CEST

Регистрацията става ТУК!

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни