Клуб по изкуствен интелект организира първото си онлайн събитие в Club House

07 май 2020

AI Клуб, част от Клубовете по интереси към Club House на София Тех Парк, организира първото си онлайн събитие тази събота. Live streaming ще се излъчва на живо от Club House през Facebook: https://www.facebook.com/SofiaTechPark/live/

Ще имате възможност да научите повече за практическото приложение на математическите модели в спорта, както и какви са съвременните спортни системи за оценяване. Ще бъде демонстрирана първата система за спортни рейтинги построена върху строги статистически основи, която се използва от Световната шахматна федерация (FIDE) през 1970 г. и от Международната федерация по футбол (FIFA) през 2018 г.

Повече за най-точните рейтингови системи ще научите от Д-р Евгени Овчаров – математически статистик с докторска степен от Университета в Единбург, Обединено кралство и докторантура от Университета в Хайделберг, Германия. В момента живее в България и работи в Българската академия на науките. Изследователските му интереси се фокусират върху разработването и прилагането на алгоритми за машинно обучение в области като спортно прогнозиране и прогнозиране на финансови времеви серии. Той също така понякога се консултира с частни компании, които трябва да прилагат по-сложни модели за статистическо и машинно обучение. Д-р Овчаров ще се постарае да направи разговорът достъпен за по-широката аудитория, като фокус ще бъде върху обяснението на основните идеи и тяхното практическо приложение.

През последните две десетилетия бяха разработени по-точни рейтингови системи, които разширяват Ело в рамките на байесовската статистика, най-вече Glicko от Марк Гликман, професор по статистика в Харвард и Trueskill от Microsoft. Байесовската рамка ни позволява да въведем допълнителен параметър, измерващ несигурността в рейтинга на играча. Това от своя страна дарява системата с по-гъвкава степен на обучение, която се приспособява към несигурността на всеки играч.

В събитието ще бъдат представени някои от основните математически идеи, които са в изграждането на съвременна система за рейтинг на спортове. Ще се обсъждат концепции като моделите за сдвоени сравнения, метода на стохастично градиентно спускане и основните идеи на байесовската статистика.

В рамките на два часа ще можете да чуете отговорите на тези и още много други въпроси за приложението на изкуствения интелект в съвременния спорт, тази събота (9 май) от 10:00 сутринта. По време на събитието можете да се включвате и с ваши любопитни въпроси и теми от сферата на AI.

Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/165320824857096/

Къде: Online

Кога: 09 май, 10:00 – 12:00

Безплатна регистрация

LIVE streaming: https://www.facebook.com/SofiaTechPark/live/

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни