КОМПАНИИ ОТ ОБЩНОСТТА НА СОФИЯ ТЕХ ПАРК СА ПОБЕДИТЕЛИ В КОНКУРСА „ИНОВАТИВНО ПРЕДПРИЯТИЕ НА ГОДИНАТА“ ЗА 2023 Г.

19 декември 2023

Компаниите Barin Sports и Vodoraslo, част от екосистемата на София Тех Парк, са сред победителите в конкурса „Иновативно предприятие на годината“ за 2023 г. Наградите във всичките 8 категории на надпреварата бяха връчени от министър-председателя на акад. Николай Денков и еврокомисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Церемонията по награждаването беше част от деветнадесетото издание на Националния иновационен форум „Иновации и устойчив растеж”, който се организира от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Еnterprise Europe Network – България, Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия. София Тех Парк за поредна година е партньор на инициативата и член на EEN.

Компанията Barin Sports получи почетната статуетка в категория „Пазарно лидерство“. Екипът й разработва софтуер, чрез който се проследява представянето и моментното физическо състояние на професионални отбори и спортисти. Уникалният за пазара иновативен продукт отчита над 12 хиляди точки в секунда в реално време от всеки играч, като разработката е на основата на AI технологии. След обработка показателите помагат за създаване на успешна тактика и стратегия за отбора. Системата е част от екипировката на водещи български и чуждестранни футболни отбори.

Barin Sports получи и специалната награда на Единния център за иновации на БАН.

Компанията Vodoraslo (“АЛГАЯ” ООД) спечели в категория „Иновация за качество на живот“ за разработеното от нея първо в България биологично устройство за пречистване на въздуха в затворени помещения до 20 кв.м, като иновацията е в използването на микро и макро водорасли, които синтезират до 4️0 пъти по-бързо в сравнение, с което и да е било земно растение. Пречиствателят улавя до 99.5% от финния и утрафинния прах, цветен прашец и други алергени над 5µm. Мисията на Vodoraslo е да създава екологични решения.

Специалната награда на София Тех Парк – пакет от специализирани услуги в рамките на инкубационната програма на научно-технологичия парк SEEIP и консултации с експерти от Лабораторния комплекс на Парка отиде при компанията “НЮ ЕНЕРДЖИ ТЕХ” ЕООД. Наградата беше връчена от премиера акад. Николай Денков заедно с отличието, което фирмата получи в конкурса “Иновативно предприятие на годината” в категория “Зелена иновация”. Компанията разработва водородни системи за камиони и автобуси, произвежда окси-водороден газ, който се добавя към гориво-въздушната смес на двигателя и повишава ефективността на изгаряне на дизеловото гориво. В резултат на това се понижават емисиите с 80% и намалява разхода на гориво с до 30%.

Сред финалистите в конкурса беше и компанията “Рентроникс”, платформа за наемане и отдаване под наем на използвана потребителска електроника, като телефони, портативни компютри, гейминг конзоли, смарт часовници и други устройства. Компанията също е част от екосистемата на София Тех Парк.

Компанията “Синдео”, част от инкубационната програма на София Тех Парк SEEIP, беше сред финалистите в категория “Социална иновация”. Синдео (“Хомо Деус” ЕООД) е приложна академия за образование, която има за цел да подготви и обучи най-добрите учители в България чрез курсове и цялостни образователни програми.

“Без да развием иновациите и да сме част от глобалния европейски и световен пазар няма как да имаме конкурентна и икономика на високата добавена стойност”, заяви акад. Денков по време на форума. Той посочи, че суперкомпютърът в София Тех Парк е голям успех. “Това е една от научните и приложните структури, които ни правят уникални в региона”, посочи акад. Николай Денков. Той даде и още примери с проекти, които са на европейско и световно ниво – институтът INSAIT, институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и институтът ПланаСИСТ в Пловдив, които развиват иновации в различни области. „Трябва да инвестираме в качество. Това, което все още ни липсва, е да изчистим критериите за качество, тези контролни механизми и организация, които ще ни позволят да инвестираме смело, защото за разлика отпреди 10 години сега пари има, просто не трябва да ги пропиляваме“, каза още Николай Денков.

“Трябва да се издигне важността на инвестициите в наука, изследвания и иновации като стратегически приоритети за Европа”, заяви еврокомисарят Илиана Иванова. Тя подчерта, че България е привлякла 94 млн. евро по програма „Хоризонт – Европа“ до момента, което вече надвиша инвестираните средства в предишната програма „Хоризонт 2020“. Общият брой на участията в програмата се е разширил почти двойно. Иванова изтъкна, че два региона са изявили желание да се включат в най-новата водеща инициатива – регионалните иновационни долини на новата европейска програма за иновации, която беше приета през юли миналата година. Тя посочи, че над 170 млн. евро ще бъдат използвани за финансиране на дейности, които помагат на регионалните иновационни долини в различни региони на Европа да работят заедно в сферата на високотехнологичните постижения.

Общо 21 компании достигнаха до финала на конкурса, като в надпреварата тази година се включиха над 100 кандидатури. Всички те получават правото да използват утвърдената марка „Високи постижения в иновациите“/’Excellence in Innovation’ на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

По време на Националния иновационен форум беше представен годишния доклад “Иновации.бг 2023”, който е с акцент върху развитието на българската отбранителна индустрия и дава оценка на иновационния потенциал на националната икономика, състоянието и възможностите за развитие на българската иновационна система. Докладът отбелязва, че България регистрира най-сериозното подобрение на иновационното си представяне на едногодишна основа в рамките на ЕС-27 – близо 14%, следвана от Чехия (11%) и Полша (8%).

В събитието се включиха и министърът на отбраната Тодор Тагарев, кметът на София Васил Терзиев, зам.-деканът на Стопанския факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски” доц. д-р Тодор Ялъмов, както и представители на бизнеса, научните среди и медии.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни