Компаниите „MYX“ и „Ню Енерджи Корпорация“ са големите победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022“

08 декември 2022

Компаниите „MYX“, която е част от иновационната екосистема на София Тех Парк, и „Ню Енерджи Корпорация“ са големите победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022“. Отличията във всичките седем категории от надпреварата бяха връчени от изпълнителния директор на София Тех Парк Тодор Младенов по време на Националния иновационен форум „Иновации в подкрепа на дигитален и зелен преход“. Осемнадесетото издание на събитието е организирано от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и е под егидата на Президента на Република България Румен Радев. София Тех Парк е партньор на инициативата.

„MYX“ и „Ню Енерджи Корпорация“ получиха почетна статуетка съответно в категорията „Пазарно лидерство“ и „Зелена иновация“. MYX (https://myxrobotics.com/) е софтуерна компания с цялостни решения за създаване на прецизни 3D дигитални двойници на физически обекти, получени чрез комбиниране на данни от дронове, LiDAR системи, камери и смартфони. „Ню Енерджи Корпорация“ (www.newenergycorp.eu) предлага иновативен процес за рециклиране на филтри за твърди частици, предназначен за бизнес потребители – сервизи и официални вносители на дизелови автомобили, камиони, строителна и друга техника.

Още 5 компании бяха отличени като победители в конкурса „Иновативно предприятие“. „Тед Бед“ ЕАД (https://ted.bg) спечели в категория „Иновация за качество на живот”. „Ай Си Би Ем“ ООД (www.holoma.info) бе отличена в категория “Иновативно новостартирало предприятие”. Компанията получи и специалната награда от София Тех Парк, която включва пакет от услуги и консултации, насочени към развитието на стартиращия бизнес. „Агровар СС“ ООД (www.agrovar.bg) е победител в категория „Дигитална трансформация“. „Ники Ротор Авиейшън“ ООД (www.nikiaviation.com) е отличена за „„Иновация в креативните индустрии“. „Булбера“ ЕООД (https://www.bulbera.com) печели приз за „Социална иновация“.

20-членно жури определи победителите от близо 100 кандидатури. В конкурса се включиха стартъпи, развиващи се и утвърдени софтуерни и производствени компании от сферата на услугите от цялата страна – Бургас, Ботевград, Габрово, Пловдив, Правец, Русе и др. Финалистите са: „Биофарма Лабораторис“ ЕООД, „Децибел“ АД, „Мелифера“ АД, „Мъни Мейкинг Мамс“ ООД, „Тюб Плант“ ООД, „Елка.бг“ ООД, „Робо Уидър“ ООД, „Предистик“ ООД, „СоуСайбър“ ООД, „ДигиТех Консулт“ ЕООД, „Грийн Иновейшън“ АД, „СТС Пак Холдинг“ ООД, „Теоремус“ ЕООД, „Декор Дизайн-Архитекти Бурулянови“ ЕООД, „Тендрик“ ООД, „Дигамонт“ ООД, „Модърн Уомън Медия“ ЕООД.

Всички победители получават експертна и медийна подкрепа за бизнеса си, както и правото да използват утвърдената марка „Високи постижения в иновациите“/’Excellence in Innovation’ на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Компаниите ще представят своите иновации и на среща с президента Румен Радев през 2023 г.

„Изключително сме радостни, че и тази година в конкурса участваха представители на общността от компании на София Тех Парк, а една от тя спечели с иновативността си и голямата награда. В миналогодишното издание осем фирми, развиващи своите проекти на територията на научно-технологичния парк, бяха класирани за финала на конкурса „Иновативно предприятие на годината“, а четири от тях взеха и призове в отделните категории“, коментира Тодор Младенов.

В специално обръщение към форума президентът Радев приветства високата проектна активност на бизнеса, научните организации и висшите училища. По думите му повишената конкурентоспособност на българските организации в общоевропейските програми за наука и иновации, и високата успеваемост на проектите c българско участие са ярко доказателство за впечатляващ капацитет oт знания, съчетан с резултатност и креативност. „Обществото ни се гордее с добрия темп на развитие на българската npeдприемаческа стартъп екосистема, осигуряваща 20% от общия пазар на работни места в Югоизточна Европа – с всички предпоставки за ръст, която доказва потенциала на младите“, посочи Румен Радев. Държавният глава подчерта, че въпреки глобалните предизвикателства от последните години, българските компании развиват персонала си и ползват технологии за изкуствен интелект, което ни нареждат в топ 3 в Европа по този показател. „Заедно осъзнаваме, че комплексните резултати за иновационната система показват пропуски и слабости, които страната ни е проявила в предходния програмен период. Днес, повече от всякога, за да излезем от състоянието на плахи иноватори, имаме задължението да действаме – умно, с визия, на всички нива и с всички сили“, заяви Радев и реферира към данните от годишния доклад Иновации.бг 2022, който бе представен на събитието.

В доклада се отбелязва, че България регистрира положителна промяна по отношение на общото си представяне в Европейското иновационно табло (ЕИТ) през 2022 г. както спрямо позициите си през 2015 г. (+1,5%), така и спрямо 2021 г. (+3%). Това обаче не е достатъчно за подобряване на сравнителните позиции на страната на фона на общия ръст на иновативността на европейската икономика (+9,9%). През 2022 г. България отново е на предпоследно място между държавите членки и изпреварва само Румъния, Украйна, Босна и Херцеговина и Албания. „Публичните инвестиции много често бяха пренасочвани към най-засегнатите сектори под формата на социални плащания. Частните инвестиции в иновации компенсираха оперативните загуби от затворените бизнеси и спада на поръчки и работна ръка“, пишат експертите. Докладът сочи, че през 2021 г. персоналът, зает с НИРД в България, е 34,6 хил. души. Почти половината от тях работят в предприятията (46%), а 28% в сектор „Висше образование“.

България развива динамична стартъп предприемаческа екосистема с над 1600 стартъп фирми. За сравнение в Югоизточна Европа, Гърция е с 1700, а Румъния – с 2800. В същото време България има най-много създадени работни места (на 100 000 население) в стартъп фирмите – 80. Спадът в инвестициите в стартъп фирми през 2022 г. заслужава специално внимание, като причините за него може да се търсят както в намаляването на подкрепата с публични средства, така и в създадената несигурност от войната на Русия срещу Украйна.

54% от предприятията в България ползват поне една от 10 технологии на изкуствения интелект при средно за Европа 42%, което поставя страната ни в топ 3 на Европа по този показател. Над една трета от предприятията в България са ползвали поне две технологии при средно за Европа 25% (или 8-о място на континента).

На форума предприемачи и експерти от бизнеса и представители на неправителствени организации обсъдиха предизвикателствата и постиженията на българска иновационната среда. Огнян Шентов, председател на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, отбеляза, че България все още няма национална иновационна политика със собствен облик. Страната разчита на решенията и финансирането, предоставено чрез програмите и механизмите на Европейския съюз. „Нормално е България да разчита на огромните възможности на съюза и на по-развитите страни-членки, но българските политици трябва да изградят национално-специфична политика, която да използва инструментите на ЕК за привличане на повече частни инвестиции“, заяви той. Руслан Стефанов, ръководител на група Иновации.бг към фондацията, подчерта, че конкуренцията е в основата на развитие на иновациите. Той каза, че разполагаме с огромен потенциал – европейски средства и инвестиции на частни компании. „Време е да се съревноваваме по дигитализация и зелен преход с конкурентните ни съседи и европейските страни. Те тичат по-бързо от нас“, поясни той.Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк подчерта значението на ресурсите, до които компаниите имат достъп в научно-технологичния парк – от възможност за достъп до научноизследователска апаратура и експертиза в 11 -те високотехнологични лабораторни звена, до връзка с инвеститори и клиенти, предоставяне на услуги за развитие на проектите и консултации с водещи специалисти, както и възможност за използване на огромния технологичен ресурс на суперкомпютъра Discoverer. „Нашият успех ще дойде тогава, когато и най-малката единица от бизнеса, всички новатори и предприемачи разберат, че успехът идва с научните изследвания и въвеждането им в практиката“, подчерта Младенов.

Златина Маринова от компанията „Онтотекст“ сподели своята визия за развитието на предприемаческата среда и на иновации, базирани на изкуствен интелект. Според нея са нужни повече национални програми за подкрепа на иновациите. „Онтотекст“ е активен участник с проекти в европейските програми, но среща трудности с националните. Маринова сподели и хубавата тенденция повече млади хора, учещи в чужбина, да се връщат у нас и развиват бизнес и кариера.

Д-р Пламен Иванов, управляващ партньор на „Гамифин“, коментира предимствата и недостатъците на страната ни като дестинация за развитие на иновационни продукти. Той представи новата „зелена“ иновация на компанията – тетрадка за многократна употреба за деца от предучилищна възраст. Никола Янков, управляващ партньор на „Експат Капитал“, подчерта, че за развитие на иновации е нужно финансиране, което няма как да се случи само с частни средства. „Нужна е държавна подкрепа за частните инвестиционни фондове“, каза той и посочи, че има достатъчно примери за европейски инструменти за такава подкрепа, но в бюджета на страната такива инициативи не са предвидени. Д-р Боян Жеков, национален координатор на програмата „Хоризонт Европа“, призова компаниите към активно участие по отворените покани за кандидатстване. Той съобщи, че от на българския сайт на програмата вече могат да се види работната програма с всички предвидени инициативи и средства за 2023 г.

Форумът се организира от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Еnterprise Europe Network – България, АРК Консултинг, Единен иновационен център на БАН, с подкрепата на Изпълнителна Агенция за Европейския съвет по иновации и за МСП на Европейската комисия.

Конкурсът „Иновативно предприятие на годината 2022“ се организира от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Еnterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия и на София Тех Парк, със съдействието на БАУХ – Българска асоциация за управление на хора, БАИТ – Българска асоциация по информационни технологии, BESCO – Българската стартъп асоциация и PARA – Професионалната асоциация по роботика и автоматизация. Инициативата е призната от Европейската комисия за добра национална практика в подкрепа на иновационното развитие.

Медийни партньори на Конкурса: предаването „Иновативно“ на БНТ, Българско национално радио – Радио София, Dаrik.bg, Digitalk, Kaldata.bg, списание “Икономика”, списание „Българска наука“, IndustryInfo.bg, 3e-news.net, ProfiLand.net, Economy.bg, ESGnews.bg, Internet media group и Digital4Bulgaria.

Снимки Фондация „Приложни изследвания и комуникации“

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни