Конференция в София Тех Парк обсъди нуждите от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации

06 февруари 2024

Иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк беше домакин на конференция на тема “Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“. Събитието, организирано от Министерството на отбраната, Министерството на иновациите и растежа и Министерството на икономиката и индустрията, отбеляза 20-та годишнина от присъединяването на България към НАТО.

Конференцията беше официално открита от заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел. Пред присъстващите тя подчерта водещата роля на иновациите в отбраната. Габриел коментира нарастващите заплахи от дезинформация и фалшиви новини, създадени с изкуствен интелект, кибер атаките, кражбата на данни и други. Според нея, колкото повече нарастват тези рискове, толкова повече се увеличава необходимостта от иновативни решения в областта на отбраната.

В събитието участва и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, която отбеляза високия потенциал за развитие в области, в които министерството активно работи – космос, микроелектроника, водородни технологии и иновации с двойно предназначение. Министър Стойчева сподели за активното участие на министерството в Ускорителя в областта на иновациите в отбраната в северния Атлантик (DIANA) и Фонда за иновации на НАТО. По думите й съвместната работа ще подпомогне развитието на малките и средните предприятия в сектора, както и взаимодействието между стартиращите предприятия и по-големите компании в областта на отбраната.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира растящата значимост на отбранителната индустрия и нуждата от подкрепа на сектора и възможности за иновации. Той отбеляза необходимостта от модернизация на производствените мощности в отбранително-технологичната и индустриална база.

В конференцията се включиха и министърът на образованието и науката Галин Цоков, зам.-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов, зам.-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев, генералният директор на Главна дирекция „Отбранителна индустрия и космос“ на Европейската комисия Тимо Песонен, помощник-генералният секретар на НАТО по иновациите, хибридните и кибер предизвикателствата Дейвид ван Вийл, директорът по управление на жизнения цикъл на Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване Алън Маклауд и директорът по технологиите на Агенцията на НАТО за комуникации и информация Антонио Калдерон.

Фокус на дискусиите по време на събитието бяха инициативите и проектите на ЕС и НАТО в областта на отбраната, бъдещето на отбранителните индустрии в Европа, иновациите в сферата и възможностите за увеличаване и модернизиране на производствените мощности на отбранително-технологичната и индустриална база.

Конференцията събра над 250 представители на българската отбранителна индустрия, бизнеса и научната общност, държавната администрация, Българската армия, медии и експерти от сферата.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни