Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” към София Тех Парк работи по обновяването и осъвременяването на “Триъгълната кула на Сердика”

24 януари 2023

Лаборатория “Виртуална и разширена реалност” към София Тех Парк и Регионалния исторически музей в София работят по обновяването и осъвременяването на “Триъгълната кула на Сердика” по “Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти” на Национален фонд „Култура“.

Иновативният компонент на проекта, по който лабораторията работи, е създаването на интерактивна виртуална реалност за VR Headset, която ще представи отбранителното съоръжение, крепостната стена и северната порта на античния град.

Първият етап от процеса по изготвяне на виртуалната реалност на “Триъгълната кула на Сердика” започва с работа по създаване на нейно 3D изображение с крепостната стена и северната порта на града, намираща се западно от нея.

В края на годината, използвайки технологията, посетители ще имат възможност да се запознаят и преживеят изграждането на крепостното съоръжение и неговата отбрана.

Повече информация: https://sofiahistorymuseum.bg/…/1649-proekt-obnovyavane…

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни