Майсторски клас на ЦЕРН за ученици се проведе в София Тех Парк

30 март 2023

Кои са елементарните частици, съставящи материята? Кои са фундаменталните сили контролиращи тяхното поведение? Как физиците ги изследват? Отговорите на тези въпроси научиха участниците в Международния майсторски клас на ЦЕРН, който се проведе за поредна година в София Тех Парк. В обучението се включиха над 40 ученици на възраст между 15 и 19 години.

Научно-технологичният парк отново е партньор и съорганизатор на Международните майсторски класове, които по традиция събират младежи с интерес в областта на физика от цялата страна. Тази година класове се проведоха във Враца, Пазарджик, Варна и София. Инициативата за класовете е на International Particle Physics Outreach Group – IPPOG. Партньори на инициативата са и Физическият факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Астрономическата обсерватория и планетариум “Николай Коперник”, Физико-технологичният факултет на Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и с подкрепата на проект OSOS.

След провеждането на интересни и полезни лекции на тема елементарни частици и методиката на тяхното изследване, учениците имаха възможност да направят сами оценка на данните от експериментите на Големия адронен ускорител на частици LHC в ЦЕРН, Женева. Получените резултати бяха обсъдени на официална видео-конференция с учените от световната лаборатория и с други международни участниците в класовете.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни