Министър Лорер се включи в GrowBreakfast на София Тех Парк

05 април 2022

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер се включи в GrowBreakfast на София Тех Парк, в която участваха представители на над 20 стартиращи компании, които развиват свои иновативни бизнес проекти в научно-технологичния парк. Събитието се състоя в зала “The Venue” на сграда “Бизнес Инкубатор”.

Пред министър Лорер предприемачите представиха своите разработки и решения в различни области, които предлагат на пазара у нас и в чужбина. По време на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани с възможностите за финансиране на бизнесите, законодателни промени с цел облекчаване на различни административни процедури, интернационализацията на компаниите и други.

Министър Лорер посочи, че държавата е предвидила финансиране за стартиращи компании през няколко механизма. “През Фонд на фондовете има над 280 млн. лв., а в Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 150 млн. лв. за стартъпи през финансови и дялови инструменти”, каза министърът на иновациите и растежа. Той коментира, че в новия програмен период ще бъдат стимулирани още по-активно предприемачеството и стартъпите, като част от средствата ще бъдат дялови инвестиции в компании. Според Лорер идеята е моделът на успешните български стартъпи да се мултиплицира, подкрепен от финансови инструменти. По думите му в следващия програмен период ще се отделят над 100 млн. лв. и за засилване на научно-технологичния трансфер. „От една страна да бъдат насърчени кадрите, които създават интелектуална собственост, а от друга – компании, които имат нужда от академични разработки, за да създават по-умни продукти. Работим активно с Министерството на образованието и науката в тази насока“, каза министър Лорер.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни