Млади иноватори представиха свои екологични идеи в TechnoMagicLand

05 март 2020

В самото начало на пролетния месец март, интерактивният детски център TechnoMagicLand на София Тех Парк беше домакин на връчването на наградите от Националния ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“, организиран от PostScriptum Ventures, с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Мисията на конкурс е да провокира мисленето на децата в посока опазване на околната среда, да ги стимулира да насочат вниманието си върху реални и практични решения, които биха могли да допринесат за подобряване на условията и средата, в които живеем. Целта е да се даде възможност за по-нататъшна реализация на проектите, но и да бъде отключено любопитството на участниците към устойчивото развитие като принцип на обединение на екологичното, социалното и икономическото.

Награждаването на победителите се състоя в зала Демонстрационна на TechnoMagicLand, която посрещна над 100 ученици и техните учители. Забележителните водещи, Мария и Богомила, които са основни инициатори и вдъхновители на конкурса, от екипа на PostScriptum Ventures, направиха церемонията бляскава. Авторитетното жури, в което се включи и директорът на TechnoMagicLand Ангел Бъчваров, обърна особено внимание на всеки аспект, който би направил реализацията на идеите успешна. Финалът беше издържан в присъщия стил на Територията за любопитковци – с увлекателна и „изправяща косата“ демонстрация, подготвена специално за гостите на събитието от физика Калоян Генков, който е част от екипа на интерактивния детски център.

В конкурса взеха участие над 900 ученици от цялата страна, които се състезаваха в две възрастови категории. В категорията „Реализирай проект в екип“ до финала достигнаха 7 отбора от София, Бургас, Шумен, Сандански, Видин, Враца, Плевен. Младите иноватори презентираха и защитиха своите предложения, както и финансови планове за реализацията на идеите. Сензорна кутия, засичаща възникването на пожари, компостирането, опазването на пчелите, създаването на генератори за захранване на електронни устройства и разработването на еко бранд за биоразградими прибори бяха част от отличените проекти. Отборът-победител грабна голямата награда – реализация на идеята в размер на 5000 лв., както и лична стипендия от 500 лв. за всеки от участниците в екипа. На второ и трето място членовете на екипите получиха лична стипендия, грамоти, купи и подаръци.

В категорията за рисунка, свързана с опазването на околната среда, зеленото и устойчиво бъдеще, журито, заедно с педагог по изобразително изкуство, класира десет от общо над 500 рисунки. Всяко дете от класиралите се на финала спечели грамота за участие, 100лв. лична стипендия, както и награда от DaVinci.

Детските рисунки участвали в конкура са изложени в TechnoMagicLand до месец април. Желаещите могат да разгледат работите всеки ден (без понеделник) от 10:00 до 19:00 часа.

Детският интерактивен център разполага с 46 интерактивни експеримента. Експозицията се състои от любопитни опити, интерактивни установки и експерименти в областите химия, физика, математика, компютърни науки, роботика, оптика и други, предназначени за деца 7 до 14+ години, както и за ученици от гимназиален курс с техническа насоченост и интереси. Организират се групови посещения, както и курсове по роботика, инженерство и други.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни