„Младите инженери на България“ – инициатива на PARA Robotics Incubator

22 февруари 2022

PARA Robotics Incubator започна своята инициатива „Младите инженери на България“. На 21 февруари в онлайн събитие, излъчено от Club House на София Тех Парк, те представиха първите 10 иновативни проекта по роботика, които са селектиране от общо 31 кандидата от цялата страна.

В събитието се включиха изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов и експертът Мариян Маринов от дирекция „Инкубатор и иновации“ на парка.

Тодор Младенов пожела успех на участниците в първия инкубатор по роботика и подчерта, че инициативата е изключително навременна и актуална. „Участниците ще могат да видят в лабораториите на София Тех Парк оборудване на високо ниво в различни области – мехатроника, биоинформатика, роботика, киберсигурност, които ще са им полезни в процеса на оформяне на техните идеи и мотивация да се занимават в бъдеще с наука или предприемачество“, каза Младенов. Той посочи, че освен научна апаратура младите новатори ще срещнат в лабораториите на София Тех Парк и страхотна група от български изследователи и представители на академичната област, като това ще им помогне да развият идеите си, но и ще могат да помислят и за своята бъдеща професионална реализация. Според Младенов в интерактивния център на наука и технологии ТехноМеджикЛенд на София Тех Парк младежите ще могат да се включат и в обучения, демонстрации, да валидират своите идеи. „Едно е сигурно, че бъдещето принадлежи на тези, които могат да боравят с наука и инвестират в развитието на знанията си и професионалното си развитие“, обобщи изпълнителният директор на София Тех Парк.

Първият PARA Robotics Incubator е инициатива, която цели да подпомогне млади изследователи и предприемачи в развитието на техните идеи и превръщането им в завършен прототип в областта на автоматизацията и роботика, дроновете, IоТ, машинното зрение или изкуствения интелект.

В рамките на 6 месеца участниците ще получат:

– Над 100 часа помощ от 25 ментора

– 10 лаборатории и пространства в 7 града

– 6 обучителни модула, включващи инженерни и бизнес знания

– 6 месеца активна подкрепа на екипите

– 10 идеи с възможност за достигане до работещ прототип

– 3 финансови награди

Менторите, които ще се включат в PARA Robotics Incubator, ще бъдат от компании като FESTO, Schneider Electric, Vangavis, ABB, Siviko, София Тех Парк и други. Същевременно София Тех Парк, “Милара“ център за споделени иновации Resonator, MOS Robotics, Рапид Прогрес, РАИС, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации гр. Бургас и БГ Роботс ще предоставят достъп до специализираните си лаборатории и развойните си центрове в седем града.

Първият инкубатор по роботика е създаден основно с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“, Фонд за капиталови инвестиции към ББР, ФЕСТО, Шнайдер Електрик, ФАНУК България, Вангавис. Сред партньорите се открояват имената на Училищна Телерик Академия, Институт по роботика към БАН, Robo League Bulgaria, АБВ Академия, Клъстер Изкуствен Интелект България. Направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столичната община е институционален партньор на PARA Robotics Incubator.

Видео от стартирането на инициативата можете да гледате тук – https://www.facebook.com/PARA.Bulgaria

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни