Над 100 български и международни учени на Софийския фестивал на науката

25 април 2019

Над 100 български и международни учени ще се включат в поредното издание на Софийския фестивал на науката, който ще се проведе от 9 до 12 май в иновационния форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк. Научно-технологичният парк е домакин и партньор на събитието, което се организира от Британски съвет България.

Програмата на фестивала тази година е посветена на личности и събития, чиито годишнини се отбелязват през 2019 година − от Леонардо да Винчи и първата околосветска експедиция на Магелан и Елкано, през кацането на Луната, до създаването на Периодичната система на химичните елементи, основаването на БАН и на Международния астрономически съюз.

Освен събития, фестивалът предлага изложби, научна книжарница и изложение с много щандове с експерименти и демонстрации, където можете да видите и изпробвате науката в действие.

София Тех Парк ще се включи в изложението с интересни демонстрации и експерименти, които ще представят учени от Лабораторния комплекс. С помощта на екипа на лабораторията по Виртуална реалност посетителите ще могат да „посетят“ етнографския музей „Етъра“. Изследователите от лабораторията по Изкуствен интелект и CAD системи ще демонстрира уменията на роботи, както и системи за изследване на мозъчната дейност на човека. „In vitro“ лаборатория за оценка на биологична активност и токсичност ще демонстрира също интересни експерименти, както и ще запознаят посетителите с лечебни и ароматни растения. За света на бактериите ще разкажат и покажат учените от лабораторията Биоинфотех.

Към досегашните зони „Откривател“, „Наука“, „Изложби“ и „Зона 42“ на фестивала се присъединява и зона “Направи си сам”, където деца и младежи могат да работят с технологии, да създават и изследват.

По време на презентациите в програмата на фестивала, посетителите ще имат възможност да научат какви тайни крият черните дупки, може ли изкуственият интелект да има предразсъдъци, за живота преди и след Земята, както и куриозни истории, които стоят зад някои големи научни открития и много други интересни теми. Ще бъдат представени изложби, посветени на тайните на дълбините на морските води, Космоса и изгубените светове, редките химични елементи и други. Новост тази година са зона “Направи си сам” и работилници, където деца и подрастващи ще работят с новите технологии, ще създават хуманоидни машини и лего роботи, ще изследват виртуалните светове на Minecraft, платформата за изкуствен интелект Azure AI Services, 3D технологии и ще участват в различни иновативни занимания.

Пълната програма можете да намерите онлайн на www.sofiasciencefestival.bg

Благодарение на партньорството между Британски съвет, МОН и Столична община, всички събития за деца са напълно безплатни. Входът за част от събитията е 5 лв.за възрастни. На 9 и 10 май (четвъртък и петък) е специалната училищна програма за организирани групи от ученици. Достъпът до изложбите и шатрите с експерименти е свободен. При закупуване на 10 или повече билета през онлайн системата ще получите отстъпка от 20%. Резервирането на места за безплатните събития, както и закупуването на билети, вече става през една и съща онлайн система, достъпна от сайта на фестивала.

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столичната община и е част от Календара на културните събития на София за 2019 година.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни