„Наука за бизнес“, Епизод 2: Как VR и 3D технологиите могат да помагат на хирургията

13 март 2021

Какво е приложението на виртуалната и добавена реалност и на 3D технологиите, и как един съвместен проект на специалисти в двете области може да помага на хирургията. Това разказват учените от лабораториите по „3D креативност и бързо прототипиране“ и по „Виртуална и разширена реалност“ на София Тех Парк инженерът и докторант Благовест Златев и гл. ас Димо Чотров във втория епизод от научната поредица „Наука за бизнес“. Поредицата е съвместен проект на София Тех Парк в партньорство с Българската национална телевизия, който е насочен към популяризирането на българската наука, родните учени и техните достижения в различни сфери на познанието. Пред популярната водеща на БНТ Надя Обретенова водещи изследователи от Лабораторния комплекс на научно-технологичния парк разказват за най-новите световни открития в тяхната област, за разработките, по които работят, както и коментират актуални теми от света на науката, която от векове прави живота на хората по-лесен, по-сигурен и по-вълнуващ.

„Медицинските реконструкции на части от човешкото тяло чрез използването на технологии като 3D и смесена реалност могат да се прилагат при обучението на лекари и при извършване на сложни операции“, обясни Благовест Златев, специалист по 3D технологии. „Основното предимство на този метод е, че могат да бъдат направени анализи и изследвания, симулации, проби и тестове без физически контакт с пациента. Лекарите могат да направят предоперативна подготовка, а в някои случаи технологията е приложима и по време на операция, което намалява възможността за грешка“, поясни и Димо Чотров от лабораторията „Виртуална и разширена реалност“. Двамата учени уточниха, че методът вече е бил представен на медици и са направени тестове върху макети. „До момента имаме положителни резултати, като сме готови да приложим техниката и при реални пациенти“, заяви Чотров.

Технологията включва използване на специализирани VR очила, които позволяват да се вижда околната реална среда и пациента, но и насложената допълнителна реалност. „Лекарят или студентът може да обикаля около виртуалния модел, да взаимодейства с него, да преминава в различни слоеве на тъканите, което помага на хирурзите да преценят как могат да се намесят най-добре с инструментите“, обясни Чотров. Технологията се прилага при рискови операции, като тези на мозъка, например.

VR лабораторията разработва и други проекти, сред които и насочени популяризиране пред широката общественост на културно- историческото наследства на страната ни. „Правим реконструкции с вградена добавена реалност на отделни експонати от колекциите на Националния исторически музей -София, Регионалния исторически музей- София и Археологическия музей. Тези обекти ще могат да се видят на сайтовете на институциите, като потребителите ще могат да изберат предмет и да го разгледат в детайли“, обясни Чотров.

Благовест Златев от лабораторията за 3D прототипиране разказа за успешния проект на екипа, когато в разгара на ковид кризата през март м. г., съвместно с голяма българска компания, само за две седмици е изработена експериментална екипировка за създаване на защитни очила за медиците на първа линия.

Вижте видеото

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни