„Наука за бизнес“: Учени от София Тех Парк разработват “умен” еко европалет

16 април 2022

Учени от Лабораторията “3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти” на София Тех Парк в партньорство с частна компания разработват “умен” и екологичен европалет. “В практиката най-често палетът се изработва от дърво и годността му за експлоатация не е продължителна, което нанася вреда на околната среда”, разказа екипът на лабораторията в интервю от съвместната поредица “Наука за бизнес” на БНТ и София Тех Парк с водещ Надя Обретенова. В предаването участваха проф. Георги Тодоров, инж. Марио Семков и Атанас Кирянов от компанията “Арексим Инженеринг”.

“Ключова иновация в новия европалет е пълната рециклируемост и кръговост на използването. Той ще бъдат произвеждан от рециклирана пластмаса и експлоатационният му живот ще бъде над една година”, обясни проф. Тодоров. Във всеки палет ще бъде внедрено проследяващо устройство, което ще предава данни за местоположението на палета, какви продукти има върху него, годността им и друга информация, което ще подобри организацията на логистиката. “Третатата иновация в продукта е свързана с конструкцията, теглото и неговата товароносимост – с минимално количество пластмаса – около 14 кг., се достига товароносимост от 1200 кг. Иновации има и в технологиите на производство на новия палет”, поясни професорът.

Друг успешен проект на лабораторията е създаването на серия от предпазни средства за глава, чието начало беше поставено в първите седмици от корона кризата през 2020 г. Тогава бяха създадени първите български предпазни очили за медиците от първа линия. Проектът беше реализиран за изключително кратки срокове – от проектирането до въвеждане в масово производство, съвместно с “Арексим Инженеринг”. Към момента линията продължава да се развива чрез създаване на предпазни каски и шлемове, както за медиците, така и за общо ползване. “Много сме щастливи, че през последните години освен с множество международни компании, работим и с български, и осъществяваме технологичен трансфер. Освен по посока на бизнеса имаме и обратен технологичен трансфер – имаме много реализирани и продадени патенти и ноухау на различни компании. Понякога и бизнеса пита, а науката отговаря”, коментира още проф. Тодоров.

Лабораторията и нейните експерти успяват да преодолеят предизвикателствата на пазара, които е наситен с множество подобни продукти, като предлагат иновативни технологии и продукти, както и методи за тяхното производство, което дава предимство от гледна точка на качество, конкурентна цена на производството и уникален дизайн.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни