Нова инкубационна програма на София Тех Парк ще подпомага новатори да стартират бизнес проекти

08 март 2022

Нова инкубационна програма, разработена от София Тех Парк ще подпомага новатори да стартират свои бизнес проекти, предоставяйки им експертна подкрепа за разработване на бизнес модели и маркетингови стратегии. “Ще подпомагаме компании и дори отделни хора, които желаят за започнат да се занимават с предприемачество и имат идея за това”, поясни Натанаил Стефанов, зам-председател на Управителния съвет на научно-технологичния парк в предаването “Събуди се, София” на Радио София – БНР, което се излъчи от мобилно студио на медията в София Тех Парк.

“Ще подкрепяме компании и проекти, спрямо тяхната специфична нужда. Програмата ще има елементи и на инкубиране и акселериране. Ще осигурим ментори, които да им помогнат в специфични области или с партньори, които да им помогнат да развият своите проекти и те да достигнат до пазарите в страната и в чужбина”, посочи той.

“Иновациите в днешно време не могат да се случат без координирана помощ, както от правителството така и от обществото и от академичната общност. Нашата цел е с помощта на приложните изследвания и експертизата на учените от Лабораторния комплекс на парка да помогнем на бизнеса най-бързо да достигнат до комерсиализация на техните проекти и излизането им на пазара”, коментира в предаването и изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов. Той поясни, че ще бъдат предоставени редица услуги, както на малки и средни компании, на микро компании или дори индивидуални предприемачи. “Паркът ще продължава да работи като платформа, която прави връзката между научно изследователската общност и бизнеса с цел да повиши потенциала на цялата българската иновационна екосистема”, коментира още Младенов.

Председателят на Управителния съвет на София Тех Парк Васил Караиванов посочи, че скоро ще стартира и инкубационната програма на парка, която ще се реализира в партньорство с ЦЕРН. “В този инкубатор екипи или стартиращи компании ще могат да кандидатстват за разработването на продукти и услуги с технологии на ЦЕРН. Това е регионален проект”, поясни той. Караиванов подчерта, че екипът на парка работи и в насока създаване на интерес у децата към науката и технологиите и посочи като пример за успешно образование в областта на STEM интерактивния център за наука и технологии ТехноМеджикЛенд. “Суперкомпютърът Discoverer в София Тех Парк е най-големият в Централна и Източна Европа в момента и е на разположение също на научната и бизнес общностите”, каза още Караиванов.

В предаването се включи и Димо Чотров от екипа на лаборатория “Виртуална и добавена реалност”.“ Тя е част от лабораторния комплекс на СТП, в който има 11 научни звена, които покриват много голям обхват от високи технологии, включително производство на медикаменти, синтез на лекарства, биотехнологии, изкуствен интелект, роботика, киберсигурност, високопроизводителни изчисления, комуникационни технологии. “Всички лаборатории вече имат добре изградени партньорства с компаниите в Инкубатора тук и създават успешни пазарни продукти или услуги”, коментира Чотров.

Той посочи, че лабораторията е реализирала проект за представяне на сценографното изкуство чрез виртуална реалност. Учените са разработили по съвместни проекти и с Националния военноисторически музей, Регионалния исторически музей – София, с Археологическия и Етнографския музей на открито Етъра. “15 клуба по интереси в различни области – от информационните технологии като изкуствен интелект, машинно самообучение, дронове и космонафтика, огранични храни, целия този спектър на технологии допълват екосистемата на София Тех Парк”, посочи още Стефанов и допълни, че те са сформирани в споделеното пространство за новатори Club House. “От както започна Ковид превърнахме самото пространство в дигитално студио, в което да могат същите тези събития да се случват във виртуалното пространство, хибридно. Две години по-късно вече сме излъчили над 20 000 часа онлайн съдържание”, каза той.

Даниел Шопов от компанията “Барин Спортс” представи общността от бизнеси в София Тех Парк. “Започването на работа със спорт и технологии в България беше трудно. Тех Парка ни предостави идеалната среда, част от причината да изберем да сме тук е екосистемата. Хубаво е да си в общност, където хората мислят в една посока, хора, с които можеш да обсъждаш идеи, хора и компании, които са на твоя етап на развитие”, каза той и подчерта, че достъпът до лаборатории и научна експертиза също е от значение за стартъпите. Компанията предлага иновативна система за проследяване и оптимизиране на физическата подготовка на професионални спортисти. До сега тяхната система се ползва успешно от няколко професионални български и чуждестранни футболни отбори, сред тях от този месец ще стане и българският национален отбор.
По-късно в зала The Venue в сграда Бизнес Инкубатор на София Тех Парк се състоя първата дискусия на Радио София от проекта „Нашата Европа“ на БНР, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“. Темата на дискусията беше „Дигитална трансформация-умните градове“. В рамките на активностите по проекта до края на седмицата ще можете да се запознаете в ефира на Радио София с компании от научно-технологичния парк, които разработват услуги и продукти в областта на умните градове и подобряване качеството на средата за живот.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни