Петаскейл суперкомпютър Discoverer e представен в годишния доклад “AI Report Bulgaria 2022

11 ноември 2022

Петаскейл суперкомпютър Discoverer e представен в годишния доклад “AI Report Bulgaria 2022, който се изготвя ежегодно от AI Cluster Bulgaria и SeeNews.

В аналитичния материал председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев представя възможностите, които високопроизводителната машина предоставя за изследователската общност и бизнеса, разказва за част от проектите и задачите, за които е използван досега суперкомпютърът, както и за плановете за развитие и разширяване на капацитета на Discoverer и сферите, в които е специализиран.

Той подчертава, че екипът на Discoverer инвестира време и ресурси за обучение на настоящите и бъдещите потребители, като предоставя безплатни курсове и материали за това може да се използва машината. Желаещите могат да се включат и в магистърската програма на ЕС по специалност Performance Computing (HPC). “Това е критично за дългосрочно, устойчиво използване на Discoverer, защото без нарастваща общност от хора, които знаят как да работят с такава инфраструктура нейното въздействие ще бъде ограничено”, посочва още Статев.

Discoverer може да бъде използван както от българската научно и бизнес общности, така и от европейски изследователи. За научни и некомерсиални проекти

ресурсите на машината се предоставят безплатно, като проектите преминават през предварителна оценка на международни HPC

експерти. Данните от проучванията трябва да бъдат докладвани и публикувани за обществен достъп. За проекти с търговска цел достъпът до Discoverer

е платен, но те могат да комерсиализират резултатите и няма изискване за публикуването им.

Статев посочва и че Discoverer е в непрекъснат процес на надграждане и предстои съвсем скоро неговата производителност и капацитет да се разширят. Това ще разшири възможностите на Discoverer в областта на изкуствения интелект и машинното обучение, където се наблюдава нарастващ интерес от страна на потребители от местни, международни академични и бизнес среди. Друга област, в която се планира да се надградят възможностите е Quantum Computing (QC).

Българският суперкомпютър Discoverer е позициониран в София Тех Парк и се управлява от консорциум “Петскейл Суперкомпютър България” с водещ партньор научно-технологичния парк. Машината е част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU. При откриването си през 2021 г. в София Тех Парк машината беше класирана на 91-во място в световната класация на най-мощните суперкомпютърни системи TOP 500.

Годишния доклад “AI Report Bulgaria 2022 обхваща области като Правна и стратегическа рамка, Тенденции и предизвикателства, Етика в AI, Събития, картографиране на екосистемата, поддържаща сектора, както и ключови данни и изводи за България за периода 2019-2022 г.

Докладът можете да видите ТУК

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни