Петаскейл суперкомпютър Discoverer предлага нова облачна услуга за бизнеса

17 ноември 2022

Петаскейл суперкомпютър Discoverer предлага нова услуга за бизнеса, която вече може да използва ресурса на машината по метода “HPC as a Service”. Предимството на облачната услуга е, че не е необходимо компаниите да закупуват годишен лиценз или абонамент, а се заплаща само потребеното. Това заяви председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк и изпълнителен директор на консорциум “Петаскейл суперкомпютър България” Петър Статев в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV с водещ Христо Николов.

Интегрирането на Discoverer за този вид услуги е съвместен проект с водещата компания в тази област Nimbix, собственост на високотехнологичния гигант “Атос”.

Потребители от цял свят вече могат да се възползват от изчислителната мощ на Discoverer в облака, наред с други вече налични суперкомпютри ресурси.

Тези услуги могат да бъдат намерени на редица световни платформи като Yahoo Finance.

“От тази възможност могат да се възползват и български малки и средни компании, които не винаги разполагат с финансов ресурс, за да наемат изчислителна мощ на суперкомпютри. Цените, които предлагаме за бизнеса, са по-добри от цените на големите платформи като Google и Amazon и компаниите имат полза да работят с нас“, подчерта Статев.

Той подчерта, че екипът на Discoverer взаимодейства много добре с българската Изпълнителна агенция за подпомагане на малки и средни предприятия и услугите на суперкомпютъра са достъпни чрез съвместна ваучерната схема, която е в ход. “Обявен е конкурс от агенцията, така че малките и средни предприятия могат да използват ресурса на машината по тази схема, като част от ваучера е компютърно време. Екипът ни полага усилия, така че Discoverer да е отворен и за научни изследвания, но и към бизнеса”, посочи Статев.

Той обясни, че в началото на годината консорциум “Петаскейл суперкомпютър България” подписа договор с Hewlett Packard Enterprise за изграждане на платформата Ezmeral, която се оперира в рамките на българския суперкомпютър и София Тех Парк. Тя предоставя познания, модели и софтуери на бизнеса, така че компаниите лесно да могат да изпълняват определени свои изследвания или да създават продукти, използвайки капацитета на Discoverer. Платформата вече е участвала в анализ на данните на мегаполиса Истанбул за оптимизиране на процеси свързани с чистотата, транспорта, достъпа до училище или общо казано подобряване на градската среда.

В момента съвместно с Hewlett Packard Enterprise и Столична община започва работа за оптимизиране на редица процеси в София и петаскейл суперкомпютър Discoverer ще бъде използван в този проект.

В предаването Статев подчерта, че високопроизводителната машина вече се използва от редица научни екипи и представители на бизнеса и тя вече е припозната като една мощна платформа, в която може да се моделират и симулират процеси, за да се постигат пробиви в науката и да се създадат успешни продукти и услуги за пазара. Потребителите са от Италия, Нидерландия, Австрия, Испания, Белгия, Франция и България.

“За нас е много важно да създаваме специалисти, които могат да използват суперкомпютъра, затова екипът ни провежда и курсове, в които могат да участват дори и хора, които досега не са имали експертиза и опит с високопроизводителни машини”, посочи Статев. В партньорство със Софийския университет, факултет по „Математика и информатика” вече има магистърски програми по квантово програмиране и квантови изчисления. „Защото даже и да изградим машина-симулатор на квантов компютър или един ден да придобием такъв, ако нямаме подготвени кадри да го ползват, всъщност нищо не сме направили”, каза Статев.

По отношение на развитието на Discoverer той обясни, че консорциум “Петаскейл суперкомпютър България” и София Тех Парк участват в нов конкурс, обявен от Euro HPC JU с проект за графични ускорители и резултатите от процедурата се очакват до края на годината. “По този начин машината ще стане по-привлекателна за хора, които се занимават с изкуствен интелект. Ще е по-подходяща и ефективна в обучението на невронни мрежи в различни направления на Machine Learning или в последствие при използването им като решение за изкуствен интелект”, поясни Статев.

Цялото интервю може да видите тук: https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/112528-balgarskiyat-super-kompyutar-discoverer-shte-pomaga-za-po-dobra-gradska-sreda-v-sofiya

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни