Петаскейл суперкомпютър Discoverer ще бъде надграден в рамките на проект на EURO HPC

18 януари 2024

Петаскейл суперкомпютър Discoverer, който се домакинства от София Тех Парк, ще бъде надграден през 2024 година в рамките на проект на европейската мрежа на високопроизводителните машини EURO HPC с компоненти, които ще позволят машината да бъде усъвършенствана за работа в областта на изкуствения интелект. Това заяви зам.-председателят на Управителния съвет на София Тех Парк Натанаил Стефанов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV, който представи проектите, които екипът на първия у нас научно-технологичен парк ще реализира и развива през годината.

Надграждането на суперкомпютъра се финансира по процедура на EuroHPC, в която участва консорциум “Петаскейл суперкомпютър България”, който управлява високопроизводителната машина.

“Работим в няколко различни направления – подкрепа на научния капацитет и приложната му част в България, развитие на суперкомпютъра и подкрепа на предприемаческата екосистема”, очерта плановете Стефанов.

Той уточни, че актуализацията на технологичната инфраструктура ще помогне тя да отговаря на нуждите на научната среда и бизнеса. “С навлизането на изкуствения интелект много бизнеси ще започнат преквалификация, която ще обучи работниците, да се насочат към дейност с по-висока добавена стойност, като все повече компании са с продуктова ориентация, а не само предлагане на услуги”, обясни Стефанов. Използваният кацапитет на суперкомпютъра през миналата година е средно 80%, а повишаването му ще насърчи нови партньорства, ще привлече инвеститори, като същевременно ще подобри и възможностите за разработване на нови продукти и услуги. Пред Bloomberg TV Стефанов добави, че подобренията ще повишат производителността на Discoverer и ще добавят нови функционалности за трениране на невронни мрежи, работа с големи езикови модели, разпознаване на изображения, създаване на дигитални двойници, машинно обучение и други интензивни изчислителни задачи. Планираната инсталация на допълнителен UPS ще увеличи отказоустойчивостта на суперкомпютъра.

Проектът Discoverer+ има за цел повишаване на експлоатационния капацитет на българския суперкомпютър. Той предвижда увеличаване на дисковото пространство от 2 PB до над 8 PB, добавяне на Long Term Storage и Flash Storage за дълговременно съхранение на данните и за задачи, изискващи интензивни изчисления и огромен брои входно изходни операции. Ще бъдат внедрени и 32 броя високопроизводителни GPU NVIDIA H100. В момента Discoverer притежава един от най-големите CPU партишъни в Европа.

Друга ключова инициатива на София Тех Парк, която ще бъде реализирана в началото на 2024 г. е свързана с обновената инкубационна програма на Парка. Ще бъде организирано специално Road Show, в рамките на което ще се проведат информационни срещи в 13 града в страната. То ще започне през април месец и цели да информира за възможностите и услугите, които научно-технологичният парк предоставя на предприемаческата общност. „Задачата е да разпространим информация за нашата инкубационна програма и да разберем нуждите на местно ниво“, сподели Стефанов. В турнето ще участват и две наши партниращи организации. “Много е важно да подкрепяме развитието не само в столицата, а и във всички големи и малки градове в страната. Нашата цел е да позиционираме България и София Тех Парк като водещи места за развойна дейност и на международно ниво“, посочи той.

До момента от откриването на програмата в края на миналата година в нея са кандидатствали 62 екипа, като от тях 28 вече са обучават. Седем от фирмите са сред новите членове на екосистемата на Парка със свои офис пространства. В рамките на програмата София Тех Парк стартира първото мобилно приложение за дигитална инкубация в България и организира 16 събития, сред които нетуъркинг срещи, bootcamp, семинари и обучения за партньори и стартиращи компании, част от SEEIP.

„Ако трябва да кажа къде има нужда от големи инвестиции, това е в сферата на образованието и изграждането на капацитет. До голяма степен последните години финансирането, особено по европроекти, са били в инфраструктура и оборудване, което е чудесно, но ако няма хора, които да работят – те остават излишни. Сферата на образованието е посока, в която са нужни много усилия. Затова работим да организираме магистърска програма, която да бъде на територията на София Тех Парк“, добави Натанаил Стефанов.

През 2024 г. ще започне и нова инициатива на Лабораторния комплекс на София Тех Парк – Test Before Invest. “Чрез нея компании ще получат достъп до най-съвременна инженерна, индустриална и дигитална експертиза и лабораторна инфраструктура. Това ще се случва в процеса на валидиране на продуктите и услугите им преди комерсиализация – компаниите ще „тестват преди да инвестират“, обясни Стефанов.

Той посочи, че изминалата година е била успешна, интензивна и вълнуваща за София Тех Парк, наситена с много инициативи, събития и проекти. През 2023 г. В Парка са се провели над 270 събития само на форума „Джон Атанасов“, а в активности са се включили около 200 хиляди посетители. Паркът беше една от водещите и пpeдпoчитaни лoĸaции зa пpoвeждaнe нa форуми, конференции, обучения, B2B срещи, изложения и други формати със значителен принос за развитието на екосистемата в България и области като виcoĸи тexнoлoгии, пpeдпpиeмaчecтвo, нayĸa, oбpaзoвaниe, инoвaции, дигитализация, здpaвeoпaзвaнe, мeдицинa.

Гледайте цялото интервю тук: https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/125836-sofiya-teh-park-aktualizira-superkompyutara-za-da-e-po-efektiven-za-ai

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни