Платформата на Atos – BullSequana XH2000 беше избрана за изграждането на новия суперкомпютър в България

14 декември 2020

Конфигурацията Atos’ BullSequana XH2000 на високотехнологичната компания „Атос“ беше избрана за изграждането на петаскейл суперкомпютъра в България, който е част от мрежата EuroHPC. Проектът за високопроизводителната машина, която ще е една от най-ефективните в Източна Европа, се изпълнява от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД. Машината ще бъде позиционирана на територията на първия български научно-технологичен парк.

Договорът за поръчка и доставка на новия суперкомпютър беше подписан от консорциума „Петаскейл Суперкомпютър – България“, Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU) и фирмата доставчик, която е водеща компания в световен мащаб в областта на дигиталната трансформация и производството на HPC. Компанията „Атос“ беше избрана след отправена през март 2020 г. публична покана от страна на EuroHPC JU за участие в процедура за директно възлагане за избор на изпълнител.

Изчислителната мощ на петаскейл суперкомпютъра в България ще позволява да бъдат извършвани повече от 4,4 петафлопс или 4,4 милиона милиарда пресмятания в секунда. Капацитетът на машината е уникален за България и Югоизточна Европа. Включен в мрежата на EuroHPC, той ще даде възможност страната ни да разполага с върхова изчислителна производителност от около 6 петафлопс, което на практика ще позволи обработването в реално време на огромен обем от данни, както и бързото достигане до резултати от обработката им. Суперкомпютърът ще е един от 5-те петаскейл суперкомпютъра имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, чрез която бяха избрани 8 европейски локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри.

„Само след няколко месеца, нов суперкомпютър ще увеличи изчислителните възможности в България, както и в Европа като цяло. През последните месеци, суперкомпютрите се оказаха ключови за разработката на ваксини срещу COVID-19. Тази върхова система е шестият суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, който ще подпомогне европейските учени, индустрия и публични потребители в разработването на оптимизирани решения на текущи сложни предизвикателства в сектори като здравеопазване, енергетика, земеделие и дизайн на материали“, посочи изпълнителният директор на EuroHPC JU Андърс Дам Йенсен.

Мария Габриел, българският еврокомисар с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ заяви: „Много съм щастлива, че усилията, които започнаха още миналата година, вече дават резултат, а именно придобиването на новата суперкомпютърна система в моята родна България. Този нов суперкомпютър ще помогне на европейските изследвания в насърчаването на иновациите и науката като предостави достъп до най-модерните високопроизводителни изчислителни инфраструктури и услуги независимо от това къде в Европа се намират.“

Основната цел на суперкомпютъра в България е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация. Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области за нуждите на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Системата ще бъде оптимизирана да работи в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, борбата с климатичните промени и др.

Петър Статев, председател на Надзорния съвет в „София Тех Парк“ АД обясни: „Предизвикателството пред консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ е да заздрави и развие партньорството между индустрия и научноизследователския капацитет на водещите университети и БАН. Друга задача е планирането и създаването на кадри с умения за прилагане на технологиите за паралелно смятане към задачите, решавани от индустрията, в следващите 5 до 10 години. И разбира се ефективна работа и споделяне на познания, технологии и опит с останалите центрове на Европейската мрежа от високопроизводителни изчислителни комплекси.“

Суперкомпютърът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 милиона евро. Очаква се новата машина да е в експлоатация през май 2021 г.

Капацитетът на компютърната система в България ще бъде допълнен от още 4 петаскейл суперкомпютри, част от мрежата EuroHPC, които ще бъдат позиционирани на територията на следните суперкомпютърни центрове:

  • LuxProvide, Люксембург
  • IZUM, Словения
  • IT4Innovations National Supercomputing Center, Чехия
  • Minho Advanced Computing Centre (MACC), Португалия

Други 3 pre-exascale суперкомпютъра ще се намират на територията на суперкомпютърни центрове:

  • CSC – IT Center for Science, Финландия
  • CINECA, Италия
  • Barcelona Supercomputing Centre, Испания

Повече информация

https://eurohpc-ju.europa.eu/

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни