Поведе се първа работна среща на Алианс на технологичните паркове и иновационните зони в Югоизточна Европа

13 юни 2024

Екипът на София Тех Парк се включи в първата работна среща на Алианс на технологичните паркове и иновационните зони в Югоизточна Европа, която се състоя в Ниш, Република Сърбия. Инициативата за съвместна дейност на организациите цели да даде тласък на иновациите и да подпомогне повишаването на експертния капацитет в отделни технологични и научни направления в региона. Целта на партньорите в алианса е да се стимулира развитието на сътрудничеството между научните и иновационни екосистеми в региона. В организацията участват София Тех Парк, Technical University of Gabrovo, Thess INTEC (Гърция), Institute of Entrepreneurship Development (Гърция), Attica Technology Park (Гърция), Euroconsultants S.A. (Гърция), Magurele Science Park (Румъния), Science Technology Park Nis, Science and Technology Park – Novi Sad, OSTIM Technopark (Турция), NKU Teknopark (Турция) и 1773 ITU Teknopark (Турция). 

Екипите на парковете и зоните бяха в Ниш за участие в осмото издание на FORUM of ADVANCED TECHNOLOGIES, организиран от Търговско-промишлената палата на Република Сърбия, Научно-технологичен парк Ниш и местната община. 

На срещата на Алианса в оперативен план бяха обсъдени голямата палитра от съвместни потенциални дейности – кандидатстване пред различни институции и програми с общи проекти, инициативи и активности за подобряване на уменията и знания на екипите от парковете, споделени подкрепящи услуги между парковете, свързаност и споделяне на ресурси- инфраструктура, акселерационни програми, съвместни събития и други дейности.

Екипите обсъдиха и детайли по изпълнението на пилотната инициатива на Алианса-  South East European Innovators Challenge. Изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов представи пред партньорите концепцията за организиране и провеждане на конкурса, сроковете и дейностите. 

Младенов обяви, че кандидатстването в инициативата ще бъде отворено на 1 юли 2024 г., а крайният срок за подаване на кандидатури е 15 август 2024 г. през дигиталната платформа на конкурса, която е в крайна фаза на разработка и ще е достъпна до дни.

В конкурса ще могат да участват стартиращи компании, които са част от екосистемите на съответните технологични паркове и иновационни зони от алианса, които работят в областта на изкуствен интелект, големи данни, микроелектроника, финтех, науки за живота. Селектираните компании ще имат възможност да се включат в поредица от обучения и събития, както и да получат менторски насоки и сесии от експерти за развитие на техните бизнеси. В рамките на заключителното тридневно събитие в София Тех Парк стартиращите компании ще имат възможност да представят своите проекти и продукти пред международни инвеститори.

Екипите обсъдиха и програмата на заключителното събитие на инициативата, което ще се проведе в края на октомври в София Тех Парк.

София Тех Парк и Технологичен парк Ниш да проучат възможностите за съвместно кандидатстване за финансиране на трансграничен проект. За това се договориха на среща в сръбския парк екипите на двете организации. Дискутирани бяха и общи проблеми, визии за подобряване на услугите към стартиращи, малки и средни компании и академичните общности, съвместни обучения и събития, бъдещото  развитие на иновационните екосистеми в двете страни. Домакините представиха постигнатото до момента при реализирането на Технологичен парк Ниш, наличната инфраструктура и плановете за нейното разширяване, както и дейностите, насочени към сръбската екосистема. 

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни