Председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев пред Бизнес.БГ на БНТ: Над 30 специални програми ще осигурят оптималната работата на суперкомпютъра

11 март 2021

Над 30 специално създадени програми ще осигурят работата на българския суперкомпютър „Дискавърър“, част от мрежата на Euro HPC, и ще спомогнат за използването на максималната мощност на машините, както и за извършването на най-различни изследвания. Това заяви в предаването Бизнес.БГ на БНТ председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев. Той подчерта, че изчислителната мощ на суперкомпютъра ще се прилага за решаването на сложни задачи в различни области. „Той ще се използва за създаване на цифрови двойници на това, което искаме да създадем реално, като след това тези двойници ще бъдат тествани на машината. Суперкомпютърът ще може да анализира, например, геоложката устойчивост на цели региони. Може да се симулира и изследва устойчивост на строителни елементи върху земетръсно въздействие, вместо да се строи гигантски център с 250 тона бетон в земята“, обясни Петър Статев. Той подчерта, че пиковата мощност на машината е 6 петафлопа, което е в пъти повече от всички налични до момента технологии в България. Суперкомпютърът ще подпомогне развитието на проекти и в областта на биоинформатиката, фармацията, молекулярната динамика и механиката, квантовата химия и биохимия, изкуствения интелект, персонализираната медицина, биоинженерството, прогнозирането на времето, борбата с климатичните промени и др.

Доставката и монтажът на отделните елементи от суперкомпютъра вече започнаха в специално изградената за целта сграда в научно-технологичния парк. За тези дейности се грижи екип от специалисти на водещата в световен мащаб в областта на дигиталната трансформация и производството на високи технологии компания „Атос“. Монтажът на машината ще продължи до края на месец март. Настройката на системите и тестовете им се очаква да се проведат до края на месец април.

Проектът за високопроизводителната машина се изпълнява от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД. Кандидатурата на българския консорциум беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, чрез която бяха избрани 8 европейски локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри, които да надградят изчислителната мощ на Европа.

Европейската инвестиция в „Дискавърър“ е в размер на 4 млн. евро, а още 7,5 млн. евро е съфинансирането от страна на България, като са осигурени средства и за издръжка за първите 5 години от експлоатацията на машината.

Цялото видео можете да видите тук- https://bnt.bg/news/koga-shte-zaraboti-superkompyutarat-v-sofiya-teh-park-v292206-292972news.html

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни