Председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев пред Bloomberg TV: Бизнесът вече проявява интерес към суперкомпютъра

09 февруари 2021

„Петафлоп суперкомпютърът, който се изгражда активно в София Тех Парк, ще влезе в листата на 500-те най-производителни машини в света. Вече има интерес към него от страна на бизнеса, но ние няма да спрем само с неговото завършване и пускане в експлоатация. София Тех Парк работи с един от водещите европейски центрове за развитие на квантово програмиране и компютри“. Това заяви в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV председателят на Надзорния съвет на „София Тех Парк“ Петър Статев и уточни, че повече информация за това партньорство ще бъде съобщена през месец март т. г.

„Въпреки пандемията София Тех Парк е стабилен и е жив. Дори екосистемата се развива и имаме пет нови компании, които станаха част от нашия Бизнес Инкубатор“, посочи още Статев. По думите му лабораторните звена на парка работят по значими проекти съвместно с бизнеса, като дори в най-трудните моменти на пандемията лабораторията по 3D технологии е създала за рекордно кратко време матрици за производство на предпазни очила за медиците ни на първа линия.

Петър Статев коментира и новата 5G технология, която според него е много модерна система, но все още има значително количество бели зони. Той даде пример с изграждането на мрежи от умни сензори и тяхното взаимодействие при предаването на данни в реално време от мрежата, което било предизвикателство. Статев поясни, че докато основната технология се произвежда от 2-3 компании, то в света на интелигентните сензорни мрежи, които ще я осмислят, няма доминиращ играч. „Това е мястото на пазара за иновативни малки и средни предприятия, на стартъпи. Тук е ролята и на нашата лаборатория за интелигентни комуникационни инфраструктури. Защото изграждането на платформа за тестови цели с ограничен обхват дава възможност на предприемачите да развиват и създават нови технологии и устройства в тази насока“, каза председателят на НС на София Тех Парк.

Според него в Българи има потенция да бъдат създадени още научно-технологични паркове или иновационни хъбове и в други градове от страната, освен София. „Иновацията не е рецепта, а среда, в която да избуят мечтите на хората, За да сме успешни трябва да се създадат условия за възникване на иновациите“, коментира още Петър Статев. Той подчерта, че е оптимист и вярва, че пандемията ще активира креативността на хората.

Цялото интервю можете да видите ТУК

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни