Председателят на НС на София Тех Парк Петър Статев: Кризите дават шанс на малки иновативни компании да направят пробиви

28 май 2020

Кризите, когато регулациите и правилата са различни, дават най-добрите възможности на малки и средни предприятия със собствени иновативни продукти да се позиционират на пазарите и да направят пробиви. Това заяви председателят на НС на София Тех Парк и председател на Управителния съвет на ИКТ Клъстер Петър Статев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Според Петър Статев иновативните продуктови компании не са спрели работа, въпреки световната пандемия и много от тях продължават да инвестират и да развиват иновациите си, а и са успели да спечелят нови позиции на пазарите. Той даде пример с компанията Zoom, която по време на пандемията успя да достигне нивото на големите си конкуренти като Microsoft, Google, Facebook и в момента е един от лидерите на пазара. “През изминалите месеци много компании успяха да се адаптират и това доведе до създаване на доста нови платформи за обучения, в това число и в България. Времената на кризи са всъщност времена на отворени врати на пазарите за малки и средни компании, стига те да са проактивни и да търсят това, което задоволява нуждите на техните клиенти”, заяви Петър Статев.

Той посочи, че в София Тех Парк има микроклъстер от компании, които работят по развитието на продукти за финансовата сфера, базирани на блокчейн технологии, върху продукти, създавани от 3D моделиране и други. По време на пандемията в СТП беше създаден прототип на първите очила с високо ниво на защита, които влязоха в масово производство в един от големите заводи в Смолян. “Това е положителен пример за добрата връзка между наука и бизнес”, заяви Статев. Друг пример е и създаването на прототип на робот, използващ УВ светлина за обеззаразяване на помещения, който беше създаден в Лабораторията по Изкуствен интелект и CAD системи на научно-технологичния парк. “В световен мащаб върви битка кой ще направи най-ефективен и евтин такъв робот, затова основният проблем е в бързото достигане на фазата на тяхното масово производство, което би могло да гарантира ниска цена, масова приложимост и ефективност. Макар и успешно изпитан, за неговото производство се изискват сериозни инвестиции и наличие на производствени бази”, смята Петър Статев. По думите му именно тук е голямата роля на Фонда за технологичен трансфер и на частните инвестиции, които биха могли да съкратят пътя между един лабораторен образец и неговото масово производство. Той изрази надежда, че през втората половина на годината Фонд за технологичен трансфер ще бъде конструиран и това ще позволи на млади иноватори и изобретатели да имат по-добър шанс да достигнат масово производство и завладяване на големите пазари.

Статев изтъкна, че ролята на София Тех Парк е да бъде посредник между науката и бизнеса, структурирайки по правилния начин взаимодействието между академичния свят, представен в Лабораторния комплекс на научно-технологичния парк, и бизнеса, посредством клъстерите и организациите. Според него Великобритания е един добър пример от гледна точка на помощи, фокусирани върху тези компании, които създават високата добавена стойност в икономиката. “Първо трябва да идентифицираме тези предприятия, да има регистър и организация за партниране, създадена между държавните институции. Такъв тип партньорство би позволил финансовата помощ по време на кризи да бъде фокусирана и да позволи оживяваното на тези компании, които биха създали висока добавена стойност в националната икономика”, коментира Статев.

Цялото интервю можете да гледате ТУК

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни