Председателят на НС на София Тех Парк Петър Статев пред БНТ: Създаваме център за обучение на кадри за работа със суперкомпютри

04 юни 2021

„Проектът за суперкомпютъра в България обединява целия опит на научните екипи у нас, които през годините са работили в тази област. В това число и Софи Тех Парк, чиято роля е да направи връзката между науката и бизнеса,а суперкомпютърът е един от тези начини, затова и машината е на територията на научно-технологичния парк.“ Това заяви председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк и на Управителния съвет на консорциум „Петаскейл суперкомпютър България“ Петър Статев.

Компютърът ще бъде пуснат в експлоатация след 1 юли тази година и екипът, които ще работи с него и ще го поддържа ще се състои от около 10 човека.

Статев посочи, че суперкомпютърът достигна и надмина производителната си мощ при проведени тестове през последните дни, което означава, че със сигурност ще се нареди в първите 500 суперкомпютри в света. “Този клас изчислителни машини са върха на технологиите, представляват много сложни системи и тяхното изграждане и пускане в експлоатация е върхово технологично постижение“, заяви още Статев. Той обясни и преимуществата, които дава на страна ни наличието на тази върхова технология. „Икономическата конкуренция в момента не се основава на това кой може да изгради по-голям завод, истинската битка е колко бързо можем да произведем услуга или продукт, или лекарства. Това е ролята на суперкомпютъра, който дава това предимства, както беше и с ваксините при ковид. Те позволиха да се симулира потенциалното влияние на ваксините и да се спасят милиарди човешки животи“, обясни Статев. По думите му това е и причината броят на суперкомпютрите в света да се увеличава.

Приложението на суперкомпютрите е и в областта на самолетостроенето, като вече новите модели се тестват в дигитални въздушни тунели, а не в истински. „Той ще помага и на много други индустрии, като автомобилната, но на практика няма индустрия, в която той да няма приложение“, подчерта Статев. Той посочи, че в момента в София Тех Парк се създава учебен център към лабораторията „Високопроизводителни изчисления“, където ще бъдат организирани обучения не само на студенти и докторанти от сходни специалности, но и на бизнес ползвателите на тази услуга.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни