Представители на бизнеса и научната общност се включиха в третия информационен ден на Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic

18 юли 2023

Над 60 представители на бизнеса и научната общност се включиха в третия информационен ден за обсъждане на възможностите за кандидатстване по трите програми на Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA и Фондът за иновации на НАТО.

Разяснение по процедурите даде Синтия Шоу, мениджър на DIANA. Тя поясни, че от 19 юни 2023 г. са отворени за кандидатстване програми в следните направления:
– Sensing & Surveillance – за компании и организации, които разработват компоненти и системи за наблюдение и събиране на информация в крайбрежни зони;
– Secure Information Sharing – за иновативни компании, които разработват продукти и услуги за създаване на сигурна и надеждна информационна среда;
– Energy Resilience – за проекти за технологии и системи, които могат да се прилагат в различни мащаби и са оперативно съвместими с други подобни енергийни системи, проекти за модулно проектиране на мрежи, за производството на енергия от възобновяеми източници, съхранение на енергия, хардуер и софтуер за адаптивно и интелигентно кондициониране и управление на енергия, както и технологии за откриване и защита на енергийни системи и компоненти от кибератаки.

Зам.-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов, който е и представител на България в DIANA, представи екипът на ведомството, който ще координира, информира и подпомага компаниите при подготовката за кандидатстване.

Пред участниците бяха посочени и възможностите, които предоставят на фирмите двата тестови центъра за нови технологии от мрежата на DIANA- Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров”.

Повече информация за възможностите на DIANA може да намерите тук: https://www.diana.nato.int/

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни