Премиерът Бойко Борисов направи символична първа копка на сградата на българския суперкомпютър от мрежата на Euro HPC

02 юли 2020

Премиерът Бойко Борисов направи символична първа копка на сградата на българския петаскейл суперкомпютър, който ще е част от мрежата на EuroHPC. Проектът за високопроизводителната машина, която ще е една от най-ефективните в Източна Европа се изпълнява от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД и ще е локиран на територията на научно-технологичния парк.

В официалната церемония участваха и еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), Иван Димов, представител на България в EuroHPC, председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев, изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов, представители на организациите партньори в консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“, на IT сектора, автомобилния клъстър, медии.

„Този компютър ще е не само за медицина и лекарства, но за всичко. В рамките на час може да направи милиарди изчисления, сравнения, изводи“, коментира министър-председателят. Той посочи, че базирането на суперкомпютъра в България ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации. Борисов подчерта, че България е успяла в се пребори да бъде домакин на един от суперкомпютрите на Европа в силна конкуренция от другите страни членки, а подобни проекти ще останат в полза на поколения напред. Премиерът благодари на Европейската комисия и посочи че страната ни също участва във финансирането на проекта.„Суперкомпютърът не е самоцел. Изчислителната му мощ ще бъде трансформирана в подкрепа на българките компании и ще подпомогне те да моделират, да симулират своите продукти или услуги и да излизат на международните пазари. Този проект е поредният инструмент, който подпомага изграждането на мост между академията, бизнеса и публичните институции“, заяви по време на официалната церемония председателят на Надзорния съвет на „София Тех Парк“ АД Петър Статев. Той посочи, че нациите извоюват своето място в света благодарение на мислещите хора, които са на върха на разработването и прилагането на високите технологии. „България не трябва да е само аутсорсинг дестинация, но и да създава“, заяви Статев и подчерта, че основната цел на суперкомпютъра е да повиши конкурентоспособността на българската икономика, да ускори развитието на научноизследователските и иновационните дейности.

„Днешният старт на изграждане на цифровия хъб в София е доказателство за потенциала на България да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите“, заяви еврокомисарят Мария Габриел. Тя посочи, че проектът за българския суперкомпютър е част от нейната инициатива за изграждане на европейската мрежа EuroHPC от 8 центрове за свръхбързи изчисления на територията на ЕС. Мария Габриел подчерта, че суперкомпютрите могат да помогнат на хората за осигуряване на по-надежден транспорт, да се пести енергия и за по-ефективна борба с промените в климата. Тя благодари на екипа на София Тех Парк за усърдието, експертизата и постоянството в работа по проекта.

Министърът на икономиката Емил Караниколов благодари на еврокомисарят Мария Габриел за подкрепата на проекта, който убедително е бил представен в Европейската комисия от българския консорциум, както и на ръководството и на целия екип на София Тех Парк за усилията, които са положени за подготовката и изпълнение в момента на проекта. „Това не е единственото им постижение. Те успяха да привлекат за свои партньори международни организации като „Бош“ и Световната банка“, заяви Караниколов. Министърът посочи, че във ведомството му са постъпили още две заявления за инвестиции на територията на София Тех Парк от представители на ИТ сектора. Той отправи апел към представителите на бизнеса и науката след като бъде изграден суперкомпютърът, да работят с него усилено за постигане на нови научни постижения и създаването на конкурентни продукти и услуги. „Позиционирането на суперкомпютър в София е добре не само за имиджа на България, но и ще подпомогне развитието на икономиката, привличайки чуждестранни инвеститори в сферата на високите технологии“, каза още министърът на икономиката. Караниколов посочи, че изграждането на суперкомпютъра именно в София Тех Парк, място където наука и бизнес си партнират изключително успешно, извежда страната ни напред в сферата на иновациите.

„Инвестициите в технологии, иновации и образование са пътят по който София върви. Всичко това се случват благодарение на огромната подкрепа която София получава от Европейската комисия, от нашия комисар Мария Габриел и от правителството,“ каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че София и България ще продължат да инвестират в наука, образование и иновации, защото това е важно за модерната икономика, която създава качествени работни места за образовани и талантливи хора.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че София Тех Парк е мястото не само на младите и умните хора, но и на всички, които искат да развиват своите идеи. Той подчерта, че паркът привлича много инвестиции и съвсем скоро ще бъде направена първа копка и на друг проект за 70 млн. евро, свързан с изграждане на нов модерен научен и бизнес комплекс на технологиите на бъдещето, който ще е платформа за развитие на автомобилния бранш. Друг проект, по който работи екипът на София Тех Парк е за изграждане на професионален учебен център и училище. „Проектът за суперкомпютъра доказва, че не се работи на парче и не са харчат пари на парче. Той обединява правителство, Европейска комисия, бизнес, университети, община“, заяви президентът Плевнелиев.

Мощността на суперкомпютъра ще е уникална за България и региона. Включен в мрежата на EuroHPC ще позволи страната ни да разполага с около 6 петафлопа изчислителна мощност, което на практика ще позволи обработването в реално време на огромен обем от данни, както и бързо достигане до резултати от обработката им. Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри: 3 pre-exascale и 5 petasacale суперкомпютри. След изграждането му България ще се утвърди като дигитален хъб в региона.

Основната цел на суперкомпютъра е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии и изчислителни ресурси. Мощността на машината може да бъде използвана в много приложни области за нуждите на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри ще доведе до постигането на значими резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика. Системата ще бъде оптимизирана да работи в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект и др.

Плановете са суперкомпютърът да заработи до края на февруари 2021 г. Държавното финансиране в проекта, вкл. прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни