Проект за автоматизирана система за почистване на соларни панели взе първа награда в конкурса „Предприемачи в науката“

10 януари 2024

Наградиха победителите в шестото издание на конкурса за млади учени „Предприемачи в науката“, организирано от фондация „Карол Знание“. София Тех Парк за поредна година е партньор на инициативата.

Първа награда в надпреварата спечелиха Алекс Новков и Теодора Савчева, студенти от RoboClub към Техническия университет – София, които получиха стипендия в размер на 30 000 лева с проекта си Solar Reviver. Двамата разработват автоматизирана система, която се грижи за почистването на повърхността на соларни панели с цел запазване на тяхната ефективност при производство на електроенергия. Роботът им е предназначен за оператори и собственици на соларни паркове и фотоволтаици и решава проблема със замърсяването на повърхностите на съоръженията, което може да доведе до намаляване на ефективността с до 35%.

Проектът им беше отличен и със специалната награда на София Тех Парк, която включва възможност за развитие в инкубационната програма на научно-технологичния парк SEEIP и участие в специализирани обучения, срещи с ментори, консултации с експерти, уъркшопи и нетуъркинг събития, както и достъп до споделеното работно пространство за екипи, част от SEEIP. Научно-технологичният парк връчи още две специални награди на проектите “SPRM” на Божидар Върбанов и “Anti-tremor glove” на Мартин Тотев. Проектът “SPRM” представлява поточна екологична линия за рециклиране на соларни системи, която ще позволи многократна употреба на соларни панели, като подпомага разделянето на елементите в старите панели. Уникалното в разработката на Божидар Върбанов е, че линията е с ниска стойност на изработка и иновативен принцип на работа.

Проектът “Anti-tremor glove” на Мартин Тотев е насочена към хора с различни заболявания, като алцхаймер, паркинсон и други неврологични заболявания, и ще даде възможност за индивидуална адаптация и ефективно контролиране на трептенето на ръцете. Ръкавицата, разработена от него, комбинира високотехнологични и иновативни алгоритми, стабилизиращи системи и сензори, които автономно регулират в зависимост от интензитета на трептенето и се адаптират към нуждите на отделния потребител.

Поздравления за всички победители и участници в конкурса!

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни