Проекти за машинно самообучение и игрална конзола спечелиха наградите в Hack 30xTUES в София Тех Парк

19 март 2018

Проекти за машинно самообучение и игрална конзола спечелиха наградите в Hack 30xTUES в София Тех Парк.
Приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи и машинно самообучение спечели голямата награда на ученическия хакатон в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. То е разработено от Телерик Арсов, Ивона Мирчева, Владислав Георгиев, Мартин Дацев и Петър Милев, ученици от 11Б клас. Отборът им КОКОБЕ взе и специалната награда на TelebidPro с възможност за стаж и менторство.

В четвъртото издание на тридневната надпревара Hack 30xTUES участваха 45 отбора с ученици от 8-ми до 12-ти клас на училището. То се проведе в Лабораторния комплекс на София Тех Парк. Научно-технологичният парк е партньор на инициативата.

Учениците създадоха софтуерни и хардуерни проекти по теми, свързани с 30-годишния юбилей на училището си.

Проект, базиран на машинно самообучение, спечели второто място в хакатона – приложение за чатбот на историческа тема, което предлага резюме на текстове по дадена тема, спрямо интересите на ползвателите. То е разработено от деветокласниците в ТУЕС от отбор Old and Bald – Георги Любенов, Виктор Велев, Антон Янчев и Самуил Георгиев.

Третата награда бе за проект за игрална конзола, която беше демонстрирана пред журито от отбор IDK – Михаил Кирилов, Петър Николов, Денис Бързанов, Тони Пеловски, Стефан Стефанов от 10Б.

Учениците представиха проекти на образователни игри, свързани с историята и миналото, нови версии на класически електронни игри, образователни платформи с различни функционалности, приложения за връзка между компании и ученици за набиране на стажанти, текстообработващи приложения и инструменти, платформи за виртуална обиколка на училището, както и различни забавни игри, свързани с темата за миналото и бъдещето.

Осем отбора получиха специални награди за проектите си. Отбор Mamutite222 – Георги Стефанов, Самуил Иванов, Владислав Миленков, Стефан Гълъбов от 10-ти клас – бяха отличени от развойния център на SAP в София за проекта си за игра, вдъхновена от битката в Дюнкерк.

Теодор Станишев от отбор Fluffy Bears получи персонална награда от ScaleFocus. Осмокласниците от Autardia – Кристиян Стоименов, Стела Касабова, Виолета Кабаджова, Стефани Стайкова, Стефан Босев – получиха наградата на Софтуерния университет. Немечек България отличиха 12-токласниците от отбор Ime – Николай Станишев, Иван Милев и Иво Тодоров – за систематичния им подход в проекта им за игра в терминал. Отбор Why Not – Кристиян Стоименов, Калоян Ангелов, Виктория Радкова, Слав Кирилов и Християн Генчев – получиха награда от Статсофт за проект с вградени микрокомпютърни системи. Проектът за текстов редактор на 9-токласниците от Project Hogwarts – Александър Стоичков, Иван Димитров, Кристиян Йочев, Георги Корчаков и Виктор Петров – беше отличен от Cloud Balkan. Награда от компанията получи и отбор Programming Zygotes – Милен Илиев, Михаил Колев, Антонио Такев, Валери Добрев и Николай Йончев – за проекта им за редактор разчитащ текст от снимка. Осмокласниците от Tunder System – Мартин Вайер, Боян Иванов, Мартин Врачев, Мартин Дамянов, Петър Дамянов – получиха награда от Live to Lift.

В журито на хакатона участваха представители на компаниите-партньори, ИТ професионалисти, завършили ТУЕС, и преподаватели от училището.

В състезанието участваха почти половината настоящите ученици в ТУЕС. В работата им помагаха над 40 ИТ професионалисти като ментори – представители на компаниите-партньори, експерти, завършили училището преди години и преподаватели. Събитието беше организирано от екип от около 30 ученици, доброволци и представители на Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни