Програмисти от 10 страни на Балканите ще участват в хакатон в София Тех Парк

26 юни 2018

Програмисти от 10 страни на Балканите ще кодират дигиталната свързаност в Европа на Балкански хакатон, който започва на 27 юни от 9.30ч в София Тех парк, зала Експериментариум.

Събитието се организира от Представителството на Европейската комисия в България, Столична община (Асоциация за развитие на София), Държавна агенция “Електронно управление”, Асоциация за развитие на София, Фондация Webit и София Тех Парк. Хакатонът се провежда под патронажа на комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Той ще продължи 24 часа. Старт на събитието ще бъде даден от кмета на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова, комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, зам.-председателя на Държавната агенция „Електронно управление“ Александър Йоловски; доц. Теодор Седларски, член на Надзорния съвет на София Тех Парк; Илияна Захариева, А1 и Светлана Ломева, Асоциация за развитие на София.

Основно предизвикателство на хакатона е цифровото разделение: как да осигурим бъдеще на Европа, в което нито един гражданин няма да се чувства дигитално изключен. Само един месец след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София и в рамките на Българското председателство на ЕС балканските кодери ще предложат своите решения за европейска свързаност.

За участие са регистрирани 30 отбора от различни фирми, университети, технологични паркове и иновационни компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция.

Всички участници ще се състезават за награден фонд в размер на 10000 евро и множество специални награди. Победителят печели и посещение в Брюксел по време на Code week 2018 по покана на комисар Мария Габриел.

Повече информация на: www.balkanhackathon.eu

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни