Пролетна среща на International Particle Physics Outreach Group ще се проведе в София Тех Парк

09 май 2023

На 10 май от 13.30 часа ще се състои официалното откриване на пролетна среща на International Particle Physics Outreach Group (IPPOG). Събитието се организира от първия научно-технологичен парк в България София Тех Парк и международната организация на физиците, изследващи елементарните частици IPPOG. Откриването ще се проведе в Зала 3, сграда Лабораторен комплекс (м. “Четвърти километър”, бул. “Цариградско шосе №111”).

Срещата ще бъде открита от председателя на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев.

Пролетната среща на IPPOG се провежда от 9 до 13 май в София Тех Парк и включва срещи, дискусии и работни групи по водещи теми, нови проекти и оценка за напредъка на организацията. Планирани са и специални сесии на теми квантови компютри и терапия с частици. Като част от програмата на конференцията, на 12 и 13 май, ще се проведе отворена сесия за българската общественост, насочена към учители, студенти и ученици по физика от цялата страна.

На 12 май от 20.00 часа в откритите площи на научно-технологичния парк ще се проведе концерт “Music of Physics”, който ще обедини талантливи музиканти и физици, посветили се на изследването на елементарните частици.

IPPOG е колаборация от учени от цял свят, които работят за популяризирането и преподаването на физика на елементарните частици за широката общественост. Организацията помага на младите хора да направят своите открития като им разкрива по разбираем начин красотата на взаимодействията на елементарните частици. В дейностите на организацията са включени Международните майсторски класове с данни от експерименти в ЦЕРН и от космически изследвания, Седмица на мюонната физика, както и широк спектър от дейности, като публични лекции, фестивали, изложби, обучения на учители, студентски конкурси и др. София Тех Парк е част от IPPOG организация от 2021 г.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни