Промяна в организацията на движението и достъпа с автомобили на територията на София Тех Парк

15 ноември 2023

Във връзка със строителството на метростанция №5 от второто разширение на Линия 3 на софийското метро с маршрут кв. “Гео Милев”, жк “Слатина”, София Тех Парк (зала “Арена София”), бул. “Цариградско шосе” и Окръжна болница с инвеститор „Метрополитен“ ЕАД, се въвежда временна организация на движението по улиците в района на София Тех Парк, както и промяна на достъпа с автомобили на територията на научно-технологичния парк.

Затваря се за преминаване на автомобили входното локално платно на бул. „Асен Йорданов“ към София Тех Парк (след кръговото движение м. „4-и километър“), както и сегашният централен вход-изход „А“ на научно-технологичния парк.

Достъпът до територията на Парка и етажния паркинг и в двете посоки ще се осъществява през изходното локално платно от бул. „Асен Йорданов“ и новоизграден пробив към ул. „Посланик Джеймс Пардю“, ул. „Ген. Йордан Венедиков“ и прилежащите вход-изходи на София Тех Парк – “B”, “C”, “D” и “E”.
Запазва се автомобилният достъп през входа от бул. „Цариградско шосе“ към ул. „Йордан Венедиков“ и съответно вход-изходи “B”, “C”, “D” и “E”.

Очаква се промяната в организацията на движението да влезе в сила от 20.11.2023 г.

Този участък на линията на метрото ще е дълъг 6 км и на него ще бъдат разположени 6 станции. Метростанция 5 ще се намира по продължението на бул. „Асен Йорданов” към югоизточния тротоар, в посока София Тех Парк. Тя ще е с един централен вестибюл и два входа към него: западен вход – непосредствено пред зала „Арена София” и източен – пред входа на София Тех Парк. Входът на станцията към научно-технологичния парк ще излиза чрез ескалатор директно на пешеходната зона. Югоизточен вход-изход на станцията ще отвежда пътниците до спирка на градския транспорт на бул. “Асен Йорданов”. Изпълнител на съоръжението е ДЗЗД „МЕТРОБИЛД ИЗТОК“ с водещ партньор „Джи Пи Груп“ АД.

Запишете се за бюлетина ни

Запишете се за бюлетина ни